Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy újabb magyar, akire büszkék lehetnénk: a világ egyik legnagyobb katasztrófájánál mentett életeket, de alig tudnak róla páran. Se egy utca, se egy szobor nincs róla. Pedig egy olyan katasztrófánál mentett, mely a világemlékezett része lett. Biztos minden rendeben van az emlékezés kultúránkkal? 

A Titanic elsüllyedésének részletes történetét mindenki ismeri. Nem egy film készült a hajó szörnyű tragédiájáról, azonban csak nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar orvos, bizonyos Dr. Lengyel Árpád mentette a Titanic túlélőit. Az óriásgőzös túlélőit megmentő hajónak, a Carpathiának az egyik orvosa volt. Ha lenne mire büszkének lennünk, rá igen. Mégis, csak kötő, író, politikus szakma nagyjairól emlékezünk.

Az 1900-as évek elején két magyar orvos nevét ismerte az egész világ: Semmelweis Ignácét és Lengyel Árpádét. A 100 évvel ezelőtti katasztrófa után a magyar orvost valóban hősként ünnepelték világszerte. Dr. Lengyel Árpád Pilismaróton született 1886. március 19-én Budapesten.

A Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán 1909-ben végzett és 1911-ben jelentkezett a patinás brit hajótársaság, a Cunard Line hirdetésére, amelyben angolul beszélő orvost kerestek a Carpathiára.

Azt is kevesen tudják, hogy akkor is a magyarok tömegesen vándoroltak ki Amerikába, s a megfelelő utazási körülmények biztosítása érdekében az Osztrák-Magyar Monarchia szerződést kötött egy hajótársasággal. A kivándorlás nagyságrendjét mutatja, hogy a Cunard Line külön a magyar vándoroknak erre a célra három hajót építtetett: a Pannoniát, a Slavoniát és a Carpathiát.

Dr. Lengyel Árpád, hajóorvos 1912 április 15-re virradó éjszaka a Carpathia hajón teljesített szolgálatot, amikor hajnali negyed egykor egy tiszttársa beszaladt a kabinjába és rémülten értesítette, hogy süllyed a Titanic. A magyar orvos ott állt, ahol felhúzták a mentőcsónakokból a túlélőket. A hajón 3 orvos volt, de csak Lengyel doktornak volt mentős tapasztalata, ezért ő szelektálta a sérülteket. Azon a szomorú éjszakán 705 túlélőt kellett szelektálnia a sérüléseik mértékének függvényében.

A Carpathia Fiuméből – New Yorkba tartott, a mentést követően azonban még 3 napig hajóztak, mire megérkeztek az amerikai városba. Az orvos naplójából kiderül, hogy elszomorító volt az a bizonyos 3 nap. Az emberek a családtagjaikat keresték, volt aki a gyermekét, más a férjét, a szüleit.

 

 

 

A magyar orvost annyira megérintették a történtek, hogy hazaérkezte után rögtön felmondott és Budapesten folytatta a gyógyítást. A világháború folyamán pedig egy kórházvonat parancsnokaként teljesített szolgálatot. Lengyel doktor unokája elmondása szerint, nagypapáját annyira megviselték a történtek, hogy nem is szívesen mesélt arról az éjszakáról, néhány szakmai konferenciát kivéve. Unokája, Völgyi Péterné dr. Reich Márta a hetek.hu-nak mesélt nagyapjának a tragikus éjszakán történt bátor helytállásáról.

A történethez az is hozzátartozik, hogy Lengyel Árpád a katasztrófa során nyújtott helytállásáért Magyarországon semmilyen hivatalos kitüntetést nem kapott. Kapott viszont rengeteg köszönőlevelet, közülük azonban sajnos mindössze három maradt meg. Emlékét ma szűk körben ápolják, bár neve a világ egyre több pontjára jut el.

A történet furcsa iróniája, hogy Lengyel doktornak az volt az első és egyben azutolsó hajóútja is, legalábbis orvosként. A Carpathia hajóorvosa összesen 705 embert mentett meg, a nyomasztó emlékek miatt a tragédiát soha nem tudta feldolgozni. Sokak megmentője 1940. szeptember 8-án hunyt el. A Fiumei úti sírkertben temették el.

A Titanic-tragédia túlélői életük végéig áldották dr. Lengyel Árpád nevét. S ha valakire büszkék lehetnénk, rá egész biztos, de nem vagyunk. Nem emlékszünk rá, nem mondjuk el, milyen nagyszerű ember volt.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat!
Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here