Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sorsdöntő hétvége előtt áll a Jobbik. Nem csak elnököt, de valójában utat is választ magának a párt. Nézzük mik a lehetséges forgatókönyvek!

Az előzmények végtelenül egyszerűek: Vona Gábor lemondott a pártelnöki tisztségről és most tisztújítás lesz. Az, hogy ki lesz az elnök az mellékes, a valódi kérdés azaz, hogy merre tovább Jobbik?

Sokan tévesen határozzák meg a törésvonalakat a Jobbikban. Nem az a valódi törésvonal, hogy néppártosodás vagy radikalizálódás. A Jobbik volt a 2018-as választások legjobb feltételekkel neki futó ellenzéki pártja.

Nem fogom leírni, hogy az MSZP milyen anyagi gondokkal küzdött vagy a többi pártokat milyen nehézségek terhelték, de legyen annyi elég, hogy a Jobbik a legjobb anyagi és média kondíciókkal futott neki a választásoknak, áttörni így sem sikerült.

Így talán már a többség tudja, hogy a Jobbik egyedül soha nem fog hatalomra kerülni. Szövetséges kell. Politikai. S a valódi törésvonal az az, hogy ki legyen az a szövetséges: a Fidesz vagy az MSZP+baloldal.

Már a választási kampányban is kinyílt ez a kérdés. A radikális szárny árnyalatokkal, de lényegét tekintve mindegyik a Fidesz irányába foglalt állást. Morvai, Gaudi, Budaházy ki is mondták, hogy a Fidesz politikája jó, Novák csak annyit, hogy Jobbikos balra nem szavazz.

A másik oldal, a mérsékeltebb szárny bár soha nem tette le voksát az MSZP+baloldal mellett, de látva a Fidesz parlamenti működését kb. 2011. óta sejti, hogy nem egészen úgy van az az MSZP galádságával, ahogy azt Ők gondolták. S az MSZP-vel soha ki nem mondott kooperációk még sikert is hoztak, Tétényivel Esztergomban vagy Márki-Zayjal Hódmezővásárhelyen.

Tehát a valódi kérdés az, hogy a Fidesz vagy a baloldali blokk hegedűse lesz-e a Jobbik. Egyik út sem könnyű nehogy azt tessék hinni.

A Fidesz utat nehezíti, hogy mi a francért lenne éppenséggel szüksége a Fidesznek a Jobbikra, hiszen így is bődületes a párt fölénye s ráadásul a Jobbik tábor inkább változás mellett van. Jó pont annyi, hogy a Jobbik ne fogjon össze a ballal. Ráadásul a Fidesz mellett a Jobbik soha nem tud vezető szerepre törni, inkább egy jobboldali bábpárttá silányul.

Viszont az alapvető értékeinek egy része a pártot a jobboldali szövetség részének predesztinálja. Ráadásul a vak nem látja csak, hogy Toroczkai-Duró valamint Novák-Morvai-Gaudi tengely már együtt működik a Fidesszel. Az Echo TV pl nekik zenél.

Az MSZP+baloldal út se könnyű. Itt van egy nagy feszültség: Gyurcsány Ferenc. Az egész ellenzéki politika nagy feszültsége Ő. De ha ezt még le is nyelnék, akkor is van egy sor értékrendi kérdés amiben eltérnek a baloldaltól. Annak ellenére, hogy morálisan és célokban már nagyobb az MSZP és Jobbik között az összhang, mint a Fidesz és a Jobbik között.

Ráadásul a bázisuk -ha egyhányada vonakodva is- el tudná fogadni az MSZP és a Jobbik összejátékot. Gyöngyösi Márton és Sneider Tamás társelnöksége inkább ebbe az irányba hezitáló út.

Ami még a baloldali irányba kedvez, hogy a Jobbik itt ha nem is biztos, hogy vezető szerepet, de egy egyenrangú pozíciót tud kiharcolni, ráadásul unikális is tud maradni: nemzeti gondolatok képviselője lesz az ellenzéken belül. Ami hosszú távon, akár alkalmassá teheti egy Fidesz-Jobbik jobboldali harc lejátszására.

Tehát a tét Fidesz vagy MSZP. S mit fog csinálni a másik oldal, ha az ellenoldal győz?

Nehéz megmondani, hogy a Toroczkai-Duró páros mögött mennyire van jelen már a Fidesz. Vajon a Fidesz trojaifalova ők vagy Jobbik vezetők-e még? Ez azért egy fontos kérdés, mert ha az előbbi akkor könnyen előfordulhat, egy olyan szétbomlasztás majd pártszakadás mint amit annó az FKGP vagy az MDF átélt. Az biztos, hogy a tisztújítás után ők nem fognak menni: inkább destabilizálnak majd.

S a baloldali együttműködés szárnya mit csinál egy vereség esetén? Ha bölcs hátradől és kivár. Ugyanis egy radikalizálódó Fidesz báb Jobbik se perc alatt 10 százalék alatt fogja magát találni, hiszen a szavazó bázis egy jelentős hányada elmegy a lecsóba.

Ebből az is következik, bármilyen furcsa, hogy az MSZP+ baloldal számára tökmindegy ki lesz a Jobbik vezetője, hiszen egy Fidesz-báb Jobbik szavazóbázisának egy hányada szükségképpen hozzájuk fog átsétálni. Tehát, csak a Fidesznek és a Jobbiknak nem mindegy az, hogy ki fogja vezetni a pártot. A Fidesz Toroczkai-Duró párossal jár jól a Jobbik pedig a Gyöngyösi- Sneider párossal.

Meglátjuk.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here