Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elkészült egy kutatás, mely többek között azt vette górcső alá, hogy a magyar polgárok melyik párt kormányzásától tartanak leginkább. Vannak meglepő számok

A Friedrich-EbertStiftung és a Policy Solutions közösen készítette a Magyar Rémálom névre keresztelt kutatásukat, melyben arra keresték a választ, hogy mitől tartanak leginkább a magyar emberek. (a teljes kutatás itt érhető el)

Ennek a kutatásnak a részeként kérdeztek rá, hogy az emberek melyik párt „uralkodásától tartanak leginkább”.

A válaszokból – és a parlamenti választások eredményéből is kiderül -, hogy egyértelműen a Fidesznek a legjobb a megítélése a magyar társadalmon belül, amikor általánosságban arról kérdeztük a magyarokat, hogy féltenék-e az ország jövőjét, ha egy adott párt nyerné a választást.

A Fideszben megbízók aránya a teljes népességben 46 százalékos, ezzel szemben áll 38 százalék, aki félti az országot a párttól. 16 százalék nem tudott véleményt mondani.

A válaszok alapján az is látszik, hogy a választók többsége leginkább a Demokratikus Koalíciótól féltik az országot, de hibahatáron belül találjuk az MSZP-t is. Azonban a kormányzati pozíciót soha be nem töltő pártok, a Jobbik és az LMP alig maradnak le az elutasíttságban.

Logikus, hogy a Fidesztől nyilvánvaló módon az ellenzéki szavazók féltik legjobban az országot, elsősorban a DK és a Jobbik-szavazók. Azaz néhány év leforgása alatt a Jobbik-szavazók lettek az egyik leginkább Fidesz-elutasító tábor.

A kutatás legérdekesebb része az a táblázat, amelyik megmutatják, hogy melyik csoportok féltik, illetve nem féltik az adott pártól az országot.

FIDESZ

Ebből kiolvasható, hogy korosztályok tekintetében a 40-49 évesek körében van a legnagyobb félelem a Fidesztől. S meglepő, hogy mára a Fidesz lett a nyugdíjasok pártja, 50-től felfelé, ezekben a korosztályokban félnek a legkevésbé a Fidesztől.  A szakmunkás végzettségűek többsége retteg minden párttól, ami nem a Fidesz. Ők most a kormánypárt legelkötelezettebb támogatói.

A várakozásokkal ellentétben nem Budapesten, hanem a vidéki (kis)városokban aggódnak a legjobban a negyedik Orbán-kormánytól. Egyúttal – lakhely szerint vizsgálva – a vidéki városok lakói körében a legkisebb az aggodalom a baloldali erők irányába, ami azért meglepő mert a választási eredmények nem ezt támasszák alá.

Ahogy a budapesti eredmények is érdekes képet mutatnak. Budapesten – annak ellenére, hogy a fővárosban a legalacsonyabb a Fidesz népszerűsége – relatíve alacsony (31 százalék) a következő Fidesz-kormánytól aggódók aránya. Azaz a fővárosban jóval kevésbé szeretik a pártot, mint az ország többi részén – de vidéken mégis jóval nagyobb a félelem a kormánypárttal kapcsolatban.

MSZP

Az MSZP-től nyilván a Fidesz-szavazók félnek a legjobban (86 százalék), de hasonlóan aggódnak a jobbikosok is egy MSZP-kormánytól (72 százalék). Ami azonban egészen megdöbbentő,  hogy a szakmunkás végzettségűek körében kiemelkedően magas a félelem az MSZP-től (63%). Ami azért is érdekes, mert elvileg a baloldali párt az ő érdekeiket kellene, hogy képviselje tradicionálisan.

Korosztályt tekintve az MSZP-től leginkább a nyugdíj előtt állók, az 50 és 59 éves illetve a 30-asok tartanak a legjobban. S még mindig a nyugdíjasok körében a legelfogadottabb az MSZP. Érdekesség, hogy a felsőfokú és a csak 8 általánossal rendelkezők  körében a párt egyformán kedvelt.

 

DK

A Fidesz és a Jobbik szavazók is a DK-s kormányalakítás esetén féltenék legjobban az országot. A legnyitottabbak Gyurcsány Ferenc pártja felé (nyilván a saját szavazóin túl) az MSZP-s szavazók. Azonban a DK elutasítottsága brutális mértékeket ölt a megyeszékhelyeken, az ott élők 63 százaléka elutasítja a pártot. Az MSZP-hez hasonlóan elutasítják az 50-es korosztály és a szakmunkások Gyurcsány Ferenc pártját.

Meglepő módon míg a megyei jogú városokban brutális az elutasítottsága a pártnak, a DK a kisvárosokban népszerű. Az idősek és a magasan iskolázottak az átlagnál optimistábban viszonyulnak a párt felé: 24-25 százalékuk nem aggódna egy újabb Gyurcsány-kormánytól.

JOBBIK 

Egy Jobbik-kormánytól is főleg a fideszesek félnek (83%), de kiemelkedően magas a párt elutasítottsága a DK-sok körében is (69%). Az 50. életév a Jobbikkal kapcsolatban is meghatározó, csak pont fordítva, mint a Fidesz esetében: az 50 évnél fiatalabbak félnek a legkevésbé a párttól, a 60 év felettiek viszont a legjobban.

Nagyon jelentős a félelem a Jobbikkal kapcsolatban Budapesten, ahol a lakosok 60 százaléka féltené az ország jövőjét, ha a párt kerülne hatalomra azonban meglepő, hogy a kis városban élők körében is magas a Jobbik-kormánytól való félelem.

A fiatalabb korosztályok nyitottabbak a Jobbikra, ha  31-32 százaléknyi nyitottságot lehet annak nevezni érdekes, hogy a megyeszékhelyeken míg a 2014-es választásoskor a  baloldal volt jobb helyzetben, mára a Jobbik tűnik az ott élőknek szimpatikusabbnak. S a Fideszhez hasonlóan a Jobbik kedvelt a szakmunkások között. Ami, azt is jelenti, hogy ebben a rétegben jóformán alig van a baloldalnak támogatottsága. Jeszus. A melósok baromi jobbosak lettek.

LMP

A Lehet Más a Politika rokonszenv indexei hagyományosan magasabbak, mint a párt valódi támogatottsága, de így is csak a lakosság 25 százaléka mondja, hogy nem féltené az országot egy LMP-kormánytól. A nagy elutasítottság oka itt is a Fidesz-szavazókban keresendő, 81 százalékuk aggódna az LMP hatalomra jutásától. Az LMP-vel kapcsolatos érzelmek fontos eleme, hogy míg a férfiak 59 százaléka aggódna a párt kormányzása miatt, addig ez az arány a nőknél csak 49 százalék, azaz igen jelentős – más pártoknál nem tapasztalt eltérés van – a politikai formáció megítélésében a két nem között.

Szintén a szakmunkások utasítják el legjobban a pártot.

Összegezve

A fideszes szavazók jobban félnek az ellenzéki pártok bármelyikének kormányra kerülésétől, mint amennyire az ellenzéki pártok szavazói félnek Orbán Viktor kormányzásától.

Az ellenzéki pártok szavazóinak többsége tart egy másik, a kedvencétől eltérő ellenzéki párt kormányra kerülésétől is. Főleg a Jobbik-szavazók aggódnak a baloldali pártok miatt, de az MSZP, DK, LMP-szavazók is bizalmatlanok a többi párttal kapcsolatban. Az MSZP-szavazók viszont még így is a legnyitottabbak bármelyik másik ellenzéki erő irányába.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy miért ekkora a félelem az ellenzéki pártok iránt talán a rendszer kritikus attitűddel lehet magyarázni. Egy mert nem tudják meg mondani, hogy mit tennének Orbán-rendszerének helyébe, kettő ez túl nagy változással járna az embereknek.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here