Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szakmailag elhibázott lépés nyilván nem hozta meg az eredményét, cserébe rosszabb lett a helyzet mint előtte volt.

A Mfor.hu nevű szakportál arról számol be, hogy továbbra is többe kerül a hal, mint egy éve, amikor magasabb volt az adója, de nem csak a halak, hanem más élelmiszerek árában sem érezhető, hogy a kormány csökkentette volna az ÁFÁ-t.

Az év első öt hónapja után kijelenthető, hogy a halhús esetében is teljes kudarc az áfacsökkentés, annak semmilyen hatása nem volt a fogyasztói árakra.- elemzi a szaklap majd hozzá teszi, hiába az adócsökkentés, többet kell fizetni a kasszánál

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a pontyért átlagosan 2000 forintot kellett fizetni idén májusban. Egy évvel korábban 1900 forintba került a ponty kilója.
Csakhogy a halak áfája 5 százalékra csökkent idén januártól a korábban felszámolt 27 százalékról. Ez nem jelentéktelen különbség, mégsem kapják meg olcsóbban a vásárlók a pontyot az üzletekben.

Azt, hogy nem minden termék esetében megy át az áfacsökkentés hatása, a kormány szakminisztériuma a Nemzetgazdasági Minisztérium is kénytelen volt elismerni, áprilisban egy, az Európai Uniónak készült jelentésben.

Ebben körülírták, hogy a kereskedők lenyelték az áfacsökkentés jelentette különbséget, a profitjukat növelték inkább, vagy a működtetésre fordították, ahelyett, hogy átengedték volna  a fogyasztóknak. Ez történt például a vendéglátásban.

Az elmúlt években egy sor élelmiszer, illetve egyéb szolgáltatás esetében csökkent az áfa. Idővel szinte minden termék esetében azt tapasztalhattuk, hogy az árak visszazárkóznak az áfacsökkentés előtti szintekre. Miközben hivatalosan alig volt infláció az elmúlt években.

Az egyik leglátványosabb ármozgás a tojásnál volt megfigyelhető. Az áfát 2017 januárjától csökkentették 5 százalékra. Abban az évben a 10 darabos tojás ára 359-544 forint között mozgott. Egy évvel előtte, még a magasabb áfa idején, 359-389 forint között szóródott a havi átlagos ár. Vagyis megint nem az történt, amire a fogyasztók számítottak, nem csökkent a tojás ára. Idén januárban már 546 forintot kellett adni a boltokban.  Vagyis az áfacsökkentés utáni időszakban lódultak meg igazán az árak.

Az okok logikusak. A termelő, a beszállító és a kereskedő is szeretné lenyelni az ÁFA csökkentésből származó plusz pénzt.  Ezért bizonyos élelmiszerek esetében a fogyasztó nemhogy olcsóbban nem jut hozzá a termékhez, de többet kell fizetnie érte tehát nagyobb a baj, mint előtte.

Azonban hiába jelezték a szakértők, hogy ez a fajta ÁFA politika kudarcos lesz, az Orbán-kormány nem hallgatott rájuk. Egyetlen ÁFA csökkentés működőt volna, ha egyszerre az összes élelmiszer ÁFÁ-ját csökkenti a kormányzat. Hiszen akkor jobban kontrollálható a vásárlók által is a kereskedő és nem hiszi csak áruházi akciónak az időlegesen olcsóbb termékeket.
Az MSZP a fenti javaslat mellett még 2013-ban aláírásgyűjtésbe is kezdett. A szocialisták hiába szedtek összes sok százezer ajánlást a kabinet nem hallgatott rájuk. Pedig van pozitív nemzetközi példa is, Romániában egyszerre csökkentették az összes élelmiszer ÁFÁ-ját 9 százalékra azóta sem gyűrűztek vissza az árak.

 

Annak ellenére, hogy már a kormány is tudja, hogy kudarcos az ÁFA politikája tovább folytatja ezt az irányt. 2019-es adótörvények szerint jövőre a tej áfája csökken 5 százalékra. Ez vonatkozik az UHT és az ESL tejekre egyaránt.

Oszd meg hogy más is lássa, Orbán és kormánya komolyat hibázott az ÁFA politikával.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here