Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sok értelmezés és elemzés keresi a Fidesz titkát. Nyilván egy mondatos magyarázat és egy konkrét ok nincs és nem is lesz, amivel meg lehet magyarázni miért ilyen erős a Fidesz.

Az elmúlt héten olvastam egy cikket az indexen és azóta azon gondolkozom, vajon ez lenne a Fidesz titka is? A cikk arról számolt be, hogy a hétmilliós Szerbia minden hetedik lakosa tagja valamelyik pártnak.

A cikkből kiderül, hogy a legtöbb taggal a nagyobbik kormánypárt, a Szerb Haladó Párt (SNS) rendelkezik. Az Aleksandar Vucic vezette párthoz fennállásának tíz éve alatt több mint hétszázezren csatlakoztak, a legtöbben az utóbbi néhány évben váltották ki tagsági könyvüket, ugyanis minél népszerűbb a párt, annál többen akarnak a soraiba kerülni.

A második helyen a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja (PUPS) áll 120 ezer taggal, míg az Ivica Dacic külügyminiszter vezette Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) körülbelül 100 ezer tagja van.

Azonban ennél érdekesebb az egyik szerbiai ellenzéki napilap okfejtése, miszerint a fiatalok manapság már nem ideológiai okokból lépnek be egy-egy pártba, hanem azért, mert az így szerzett politikai kapcsolataikon keresztül szeretnének jobb állást vagy megbecsülést szerezni maguknak.

S kétségtelen tény, hogy a Fidesz világ tökélyre fejlesztette protekcionizmust. Ők el is mondják, hogy a politikájuk lényege az az urma-bátyám-koma-sogor világ, amit nap, mint nap tapasztalunk.

Azonban nem egy elvetendő gondolat, hogy a Fidesz táborának egy jelentős hányada baromira nem is fideszes, csak érdek fideszes. Azaz vélt előnyékért van ott. Azért elképzelem ezt az „értékalapú” közösséget, ahol ezek az urak és hölgyek elszabadulhatnak.

Viszont az biztos, hogy az ellenzéki véleményvezérek részéről az egy téves üzenet, hogy ebben az országban csak a fideszesek tudnak boldogulni. Az emberek kisebb hányada ideológiai szabadságharcos s többen vannak úgy, hogy pont leszarom mivan, csak hagyjanak engem békén. Nos ha nekik az az üzenet, hogy úgy lehetsz sikeres ha fideszes leszel és még az ellenzék is azt mondja, akkor csokolom én Fideszes vagyok. Mert a gyerek éhes és nincs időm megvárni, még az ellenzék kitalálja mi van.

A posztszocialista országok politikai trendjei sok szempontból hasonlóak. Lehet nem egy elvetendő gondolat, hogy egy fajta  pozitív ellenzéki protekcionizmusra, inkább mondjuk azt védőhálóra szükség lenne.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here