Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Romániában ugyanis a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a minimálbér-emelés mértékéről, ami már január előtt hatályba léphet. A román szociáldemokrata kormány pénzügyminisztere, Eugen Teodorovici vasárnap esti nyilatkozata szerint erről a következő napokban születik döntés- számolt be mfor.hu szakportál

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel.

A fő kérdés az, hogy ez az előzés tartós lesz vagy csak ideiglenes. Ez azon múlik, hogy idehaza milyen mértékű minimálbér-emelés történik majd jövőre. Amennyiben ez elmarad a 9,4 százaléktól, akkor minden bizonnyal tartóssá válik a helycsere a ranglistán.

A szakportál elemzése szerint arra, hogy Romániában tartósan magasabb marad a minimálbér, mint Magyarországon jelenleg minden esély megvan. A szakszervezetek nagyléptékű emelési ütemet követelnek az Orbán-kormánytól, addig munkaadók nem támogatnak nagyarányú emelést.

Varga Mihály a Fidesz pénzügyminiszter a portálnak úgy nyilatkozott, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne. Vagyis függetlenül attól, hogy mikor lép hatályba a román minimálbér-emelés, megvan arra az esély, hogy 2019-re a román minimálbér tartósan leelőzi a magyart.

A szakportál megjegyezi, hogy értékét tekintve egyébként már megtörtént az előzés:  ugyanis a román minimálbér bár számszakilag alacsonyabb volt a magyarnál, vásárlóerő-képesség szempontjából már többet ért. Az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt ugyanis több dologra futotta belőle, mint a hazai bruttó 138 ezer (nettó 91 770) forintból.

Azért azt jegyezzük meg, hogy ehhez a csodálatos teljesítményhez, hogy a románok már jobban élnek, mint a magyar csak gratulálni lehet a Fidesznek és hatalmas elismerésem a Viktornak. Hiába na, stadionokból, kisvasutakból és magán-repülőgépezésekből nem lesz jólét az embereknek, de még növekvő gazdaság sem.

Persze erről a hírről nem fog beszámolni a Fidesz-média, ezért arra kérünk oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa, az Orbán-kormány alatt Magyarország lemaradt.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here