Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Hír Hugó elemezte, hogy a DK akár komoly bajba is kerülhet a székháztűz miatt, ugyanis ha a párt könyvelése és pénzügyi papírjai bent égtek, akkor nem biztos, hogy minden dokumentumot egy Állami Számvevőszéki ellenőrzés során át tud adni és akár az állami támogatása is oda lehet.

Vasárnap még csak a szakértönk elemzése volt, hogy mekkora bajba is keveredhet az ellenzéki párt a székház tűz miatt, mára az Állami Számvevőszék közleményében egyértelművé tette a helyzetet.

Tegnap Molnár Csaba, a DK vezető politikusa sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy a DK központban bent éget a párt könyvelése és a pénzügyi dokumentációi is. Azonban azt állította, hogy a párt az ÁSZ ellenőrzéshez már minden szükséges dokumentumot átadott, így ez nem okozhat már gondot.

Egy napig tartott a pártvezető megnyugtató válasza, ugyanis ma az ÁSZ kiadott egy közleményt, melyben lényegét tekintve azt írják, hogy székház tűz ide, székház tűz oda az ÁSZ ellenőrzésnél át kell adni a dokumentumokat, ugyanis a 2017-2018-as év gazdálkodását még nem vizsgálta a DK-nál a számvevőszék.

Az Állami Számvevőszék közleményében azt írja, hogy sajnálatát fejezi ki a Demokratikus Koalíció irodáiban bekövetkezett tűz miatt.

Majd közleményükben kitérnek arra, hogy a 2018-as választás kampánypénzeivel kapcsolatos ellenőrzés adatbekérése zárult le a pártnál, jelenleg a dokumentumok értékelése zajlik. A Demokratikus Koalíció által az ÁSZ rendelkezésére bocsájtott dokumentumok ugyanakkor kizárólag a 2018-as kampányidőszakra vonatkoznak.

A Demokratikus Koalíció 2017-2018. évekre vonatkozó, a törvényben kétévenkénti rendszerességgel előírt ellenőrzéséhez – ami a törvényi előírás értelmében várhatóan majd 2019. II. félévében lesz esedékes – az ÁSZ semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól. Ezeket a vonatkozó törvényi előírás szerint a pártnak majd az adatbekérés időszakában kell az ÁSZ rendelkezésére bocsátania.

Minden közpénzből működő szervezetnek – így a pártoknak is – a vonatkozó törvényi előírások szerint biztosítaniuk kell a dokumentumok és adatok biztonságos megőrzését és tárolását a beszámolási kötelezettség teljesítése, valamint a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében – áll a közleményben.

A DK reagált is az ÁSZ közleményére az ATV-nek, azt írják, hogy az Állami Számvevőszék is elismeri, hogy az idei választási kampány összes dokumentumát megkapták a DK-tól. Ha a jövőre esedékes más ellenőrzések során az ÁSZ a kormány bunkósbotjaként funkcionálna és megpróbálná ellehetetleníteni a DK működését – ahogy már nem egy esetben tette az ellenzéki pártokkal szemben – akkor a DK ellent fog állni”.

Minden esetre a Hír Hugó elemezésének köszönhetően világossá vált, hogy a DK nem dőlhet hátra, mert tényleg bajuk lehet a következő ellenőrzéskor, nem fogja a dokumentumok hiányára azt mondani az ÁSZ, hogy oké, hogy eléget.

Már az előző posztunkba is jeleztük, hogy a DK azért koránt sincs reménytelen helyzetben, ugyanis a számlákról lehet és fog is tudni másolatot kérni a partnerektől. Persze ez egy országos pártnál koránt sem egy könnyű meló, de legalább most már tudható erre 2019 II. félévig van ideje.

Lássuk be, sokkal rosszabb helyzetben lett volna a DK, hogy ha ez a 2019-es ellenőrzés alkalmával derül ki. Öröm az ürömben, hogy legalább ezt sikerült elkerülni.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here