Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktorra jövő héten szépen megrázhatja a pofonfát az Európai Unió, bár ebbe a kínos helyzetbe is Ő sétált bele. Míg ősszel az Orbáni politikát és magyar jogállamiság csorbítását elítélő Sargentin- jelentést fogadta el az unió. Most egy Macedónia jogállamiságát dicsérő jelentés került a parlament elé. A macedón politikus bűnöző befogadása indokaként azt írta a kormánypárti Magyar Idők kvázi, hogy ott nincs jogállam.

Jövő héten egy Orbánnak roppant kínos országjelentést készül elfogadni az Európai parlament- számolt be a Népszava

A macedónok országjelentésének 23. pontja szerint „az EU üdvözli a felelősségteljes kormányzás, az elszámoltathatóság és a szabad médiakörnyezet előmozdítása, az átláthatóság javítása és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása érdekében tett erőfeszítéseket. A szöveg külön kiemeli a macedón jogalkotási reformot, amelynek célja „az igazságügyi függetlenség, elszámoltathatóság és szakmaiság visszaállítása, valamint a politikai beavatkozás és a szelektív igazságszolgáltatás felszámolása”

Mindez annak fényében roppant kellemetlen a Fidesznek, hogy a két éves börtönbüntetése elől Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt miniszterelnök azért kaphatott politikai menedékjogot, a kormánypárti Magyar Idők állítása szerint, mert  Macedóniában nem a jogállami normáknak megfelelően hozták meg a bírósági ítéletet.

.
Ráadásul az  Unió arra is felhívja a figyelmet ebben a jelentésben, hogy a macedón csatlakozás szempontjából kiemelt fontosságú az igazságszolgáltatás megfelelő működése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Egyébként miközben a Fidesz szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Gruevszki embereivel szemben, az EU pont ellentétesen látja a kérdést, ugyanis a határozati javaslat szerint az  „aggodalmának ad hangot a magas szintű korrupciós ügyekben hozott kevés bírósági ítélet miatt”. A korrupciós és a hatáskörrel való visszaélést érintő ügyekben (ilyen Gruevszkié is) „tartós erőfeszítéseket szorgalmaz”,  és külön megemlíti, hogy a különleges ügyészi hivatal „nehéz körülmények között végez munkát”.

Azonban az Európai Parlament a Gruevszki ügyről is szavazni fog, hiszen a  szociáldemokrata-frakció, melynek az MSZP is a tagja, két módosító indítványt is beadott a határozattervezethez, mindkettő kifejezetten a Gruevszki-üggyel kapcsolatos.

Az elsőben támogatásáról biztosítja a macedón kormányt az euroatlanti integrációs törekvéseiben, valamint kiemelik, hogy Gruevszki ügyében független és transzparens eljárás folyt.

A másikban felszólítja a magyar kormányt, hogy minden szükséges információt közöljön arról, miért kapott menekült státuszt Gruevszki és „elvárja, hogy a magyar kormány szigorúan a hatályos nemzeti és nemzetközi jog szerint járjon el Gruevszki kiadatási kérelmét illetően”.

Ujhelyi István az MSZP EP képviselője azt mondta, hogy azért javasolta a szociáldemokrata frakció ezeket a módosításokat, hogy állítsuk élére a dolgot és a Fidesz képviselői is valljanak színt: mit gondolnak Gruevszki ügyéről európai szinten.

A lap úgy tudja, hogy a módosító javaslatokat nem kizárt, hogy a Fidesz pártja a Néppárt is meg fogja szavazni a parlamentben, ha ez megtörténik akkor az egy újabb hatalmas európai pofon lesz Orbán Viktornak.

Persze arról, hogy Európa teljesen másképp ítéli meg a macedón helyzetet nem számol be a propaganda média, hanem egy sötét balkáni államnak festi le az országot, mondjuk akkor meg felmerül a kérdés, hogy 10 évig mit csinált Orbán haverja Gruevszki, mint miniszterelnök, hogy ne egy ilyen ország legyen a hazája…

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here