Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sokat büszkélkedett a Fidesz azzal, hogy aztán az ő csodás politikájának hála mennyit nőttek a fizetések, csak egy bibi van az árak is szinte ugyanolyan mértékben emelkedtek, így ami jött az el is megy.

A KSH adatai szerint az átlag keresett 8-10 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, azonban koránt sem biztos, hogy ennyivel több mindent is tudunk belőle vásárolni Karácsonyra.

Hat éve nem volt olyan magas az infláció, mint most – mondják a statisztikusok; horror áron lehet kapni a zöldségeket – tapasztalják a boltba járók. Ilyen felütéssel kezdi a cikket a HVG melyben kiszámolták, mennyi pénzből tudunk kihozni egy klasszikus ünnepi menüt.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatbázisa szerint a paradicsomot leszámítva szinten minden ára kiemelkedően nőtt, a petrezselyemgyökérért például van, ahol több mint a dupláját kérik el a az egy évvel ezelőtti árnak. Ennyire nem kiugró a menünkhöz felhasznált zöldségek drágulása, de mondjuk azt nehéz nem észrevenni, hogy a burgonya a legtöbb helyen a tavalyi ár másfélszereséért kapható.

Ennél is feltűnőbb, ami a mákkal történt: van, ahol több mint kétszer annyiért kapható, mint 2017-ben. Ha hozzávesszük, hogy a listán nem szereplő dióból jóval kevesebb termett idén, így annál is jobb esetben magasabb árral, rosszabban pedig hiánnyal kell számolni, biztos, hogy a bejgli drágább lesz.

Nem beszéltünk még a karácsonyi menü egyik legfontosabb hozzávalójáról, a halról. Egy éve még azt gondolhattuk, hogy ennek az ára 2018-ra csökkenni fog, az áfa ugyanis 27-ről 5 százalékra változott. A valóság azonban nem ezt mutatja: a ponty ára gyakorlatilag megfelel a tavalyinak (legfeljebb annyi változás van, hogy ahol tavaly olcsóbb volt, ott többe kerül, és fordítva). Az élő ponty nagyjából 1200 forintért kapható, halszelet pedig 1900-2300 forint között a piacokon és a hipermarketekben.

És hogy mindent kipipálhassunk a listán, savanyúságosoknál is jártunk. A savanyított káposztafej tavaly még 400 forintért volt kapható, most 5-600 forintért találtunk ugyanazokban a vásárcsarnokokban.

És hogy mennyivel drágult a karácsonyi menü ára? Nagyjából ötszáz forinttal, ami jóval több, mint a 3,8 százalékos infláció. Hogy egészen pontosak legyünk 5,9 százalék és 7,1 százalék között boltól és termékektől függően fogunk többet fizetni a kasszánál, mint 2017-ben. Akkor most ezt hasonlítsuk össze a 8-10 százalékos fizetésemeléssel!

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here