Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Cikksorozatunkban most a Pest megye 10. választókerületében induló jelöltek esélyeit elemeztük politológusunk segítségével.

A hódmezővásárhelyi időközi választás óta gomba-mód szaporodnak a különböző szakmaiságot nélkülöző jóslások Facebookon, hogy vajon melyik választókerületben ki a legesélyesebb jelölt. Mi a találgatások helyet politológusunk segítségével pontos elemzéssel mutatjuk be az esélyeket, hogy segítsünk Önnek megtalálni a legesélyesebb ellenzéki kihívót.

Pest megye 10. választókerülete 23 településből áll, ebből a 23 településből csupán 5 mondható egyértelműen jobboldali karakterűnek (Csévharaszt, Monor, Újlengyel, Újhartyán, Vasad) míg inkább baloldali karakterűnek 13 (Albertirsa, Ceglédbercel, Dánszentmiklós, Hernád, Monorierdő, Nyáregyháza, Örkény, Pánd, Péteri, Pilis, Pusztavacs, Táborfalva, Tatárszentgyörgy). A további 5 település a rendszerváltás óta billegő települések voltak (Bénye, Gomba, Káva, Mende, Mikebuda).

Ez azért fontos információ, mert ebben a ciklusban az időközi választások tapasztalatai szerint az inkább jobboldali karakterű körzetekben volt érdemi kihívója a Jobbik a Fidesznek (lásd Tapolca) míg a baloldaliakban az MSZP által támogatott jelölt tudta legyőzni a Fideszt (pl: Veszprém, Salgótarján, Újpest). Tehát Pest 10 egy baloldali karakterű körzet inkább.

Ezt a tényt támasztja alá, hogy a ciklusban 2015-ben ebben a körzetben is volt időközi választás méghozzá Pilisen. Ez azért érdekes, mert a ciklus első olyan időközi választása volt, ahol pártok indultak és a találgatások egy lukas két fillért nem adtak az MSZP-s jelölt mellett. Mégis torony magasan 35 százalékkal nyert az MSZP-s jelölt, míg a Fidesz csupán 20 százalékot szerzet.

Sőt a pilisi időközi választás eredménye bebizonyította, hogy ebben a körzetben is legyőzhető a Fidesz.

Nem elhanyagolható szempont még a kampányaktivitás és a jelöltek beágyazottsága sem. A kampányaktivitás és a szervezettség egyik legjobb mutatója, mérőszáma az ajánlások gyűjtése.

Itt is mutatkozott a körzetben a baloldal ereje: Torzsa Sándor közel ugyanannyi idő, tehát 2 nap, alatt gyűjtötte össze a szükséges ajánlásokat, mint a Fideszes jelölt, addig a Jobbikos jelölt ezt 2 hét alatt tudta csak teljesíteni. Ráadásul Torzsa 2 nap alatt 121 ívvel jelentkezett be, míg a Jobbik közel 2 hét alatt csupán 92 ívnyi támogatót tudott felmutatni.

Torzsa a kampányban is kezdeményezőbbnek mutatkozik. Facebook oldalát tízszer annyian követik mint a Jobbikos jelöltjét. Ott zömében helyi problémákat és megoldásokat mutat be (helyi utak állapota, vasúti közlekedés, egészségügy, oktatási kérdések), míg Lendvay a kötelező pártos hirdetéseken kívül más tartalommal nem nagyon jelentkezik Facebookon.

 

Torzsa Sándor a kampányát is előbb kezdte (szeptemberben), fő eleme, hogy zömében fiatalokból álló csapatával járja a településeket és beszélgetnek az ott élőkkel,  bemutatják az elképzeléseiket. Több lakossági fórumot is tartott, karitatív akciókat is szervezet, sőt egy petíciós kezdeményezéssel is élt: azt szeretné elérni, hogy csökkenjenek a várólisták az egészségügyben a vizsgálatok tekintetében.

Az MSZP és a Jobbik is lecserélte a jelöltjét az idei választásokra. 2014-ben az MSZP egy országosan ismert, de nem helyi kötődésű jelöltett indított, míg a Jobbik egy helyben ismert orvost.

Ez a csere is az MSZP-nek kedvezőbb helyzetet eredményezett. Lendvay Endre, monori önkormányzatban pártpolitikus, így az ő beágyazottsága is megfelelő, azonban a Facebook posztjai alapján, ő a Jobbik irredentább-jobboldalibb szárnyához tartozik, ez komoly hátrány a bizonytalan választók megszólításakor.

Torzsa Sándor 31 éves, így egy fiatal jelölt, akinek még is van jártassága a közéletben. Magyarország egyik legnagyobb ifjúsági szervezetét vezeti, így nem véletlen, hogy könnyen meg tudja szólítani a fiatalokat. A bemutatkozásából kiderül, hogy családja 150 éve ebben a térségben él, ahogy ott fogalmaz, „ebben a földben nyugszik, dédapám, nagyapám és édesapám így számomra nem kérdés, hogy az itt élőket kívánom szolgálni”.

Lendvay Endre indulását csupán a Jobbik támogatja. Torzsa Sándort támogatja több szervezet is: az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az MLP, a Szolidaritás, a Societas és egy helyi civil csoport is a Változás 2018, melynek egyik szervezője és mára több mint 2500 tagja van a térségből.

Érdemes még vizsgálni az országos médiában való jártasságot is. Bár egyik politikus sem médiapolitikus, a Jobbik jelöltje egyáltalán nem szerepelt országos médiában. Addig Torzsa Sándor kampányát a napokban mutatta be 24.hu. S meglepő módon rendszeres vendég a Jobbikhoz közeli N1TV-ben is, tehát neve vélhetőleg nem idegen a Jobbikos közönség számára sem. Ennek a tényezőnek a jelentősége szerintem mérsékelt, de ez is inkább Torzsának kedvez.

Tehát összességében a körzet karaktere, kampányaktivitás, időközi választások tapasztalatai, szervezeti háttér, médiaszereplések mind-mind Torzsa Sándort mutatják esélyesebb jelöltnek, a Fidesz kihívójának, ebben a körzetben.

Következő posztunkban Budapest 6. számú választókerületének, Ferencváros-Józsefváros esélyes jelöltjét elemezzük.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here