Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Annyira szorosnak ígérkezik a főpolgármester választás Budapesten, hogy pontosan nem tudják megmondani még a kutatók se, hogy ki lesz Budapest következő első ember. Akár egy szavazaton is múlhat a főpolgármesteri szék sorsa.

Tarlós István 3, illetve 2 százalékponttal vezet Karácsony Gergely előtt a hétvégén, illetve a héten kedden és szerdán készített felmérés eredménye szerint – derült ki Závecz Research kutatásaiból.

Mivel ezeknél a kutatásoknál a hibahatár pont 3 százalék, így biztosra megmondani nem lehet, hogy ki lesz a befutó Budapesten és a kerületekben, akár egy szavazat is dönthet arról, hogy egy-egy mandátum a Fidesz vagy az ellenzékhez vándorol majd.

A ZRI Závecz Research vezetője szerint „ha ekkora dózisban kapják a választók a botrányokat, az elidegeníti a választókat és lohaszthatja a választási kedvet”. Igaz a kép azért ennél árnyaltabb, derült ki a szavaiból. Győrött „szinte biztos, hogy nem mérünk már vasárnap előtt, inkább nem, mint igen” – mondta.

„Ám miközben a napról napra fokozódó botránysorozatokkal a választók telítődnek, sokakban egyfajta csömört alakítanak ezek ki, s leértékelik a szemükben a választás jelentőségét, az önkormányzati választások esetében éppen hogy erősíthetik a részvételi hajlandóságot, hiszen alapvetően egy párharc folyik két potens jelölt – a Fidesz-KDNP és az összellenzéki jelölt – között” – mutatott rá két egymással ellentétes hatásra Závecz Tibor.

Az elkötelezett szavazóbázisokra persze nem hatnak a botrányok. Két olyan tábor van, amely nagyon összezár: a Fideszé és a Demokratikus Koalícióé. „Szerintem a többi elkötelezett párttáborra sem gyakorolnak nagy hatást a sorozatos botrányok, ugyanakkor azokra a szavazókra igen, akik vacilláltak azon, hogy egyáltalán elmenjenek-e szavazni most vasárnap vagy sem” – mondta Závecz. Ez vajon – például Győr esetében – csökkentheti-e részvételt? – kérdeztük. „El tudom képzelni” – mondta erre a szakember.

Ami az elkötelezettek táborát illeti: Závecz szerint ennek vizsgálatához támpontként szolgálhat az a kérdés, hogy egy-egy táboron belül mennyien mondják azt, hogy biztosan rész vesznek egy parlamenti választáson. Nos, a legnagyobb arányban a DK-sok elkötelezettek, az ő híveiknek a 72 százaléka mondja ezt. A fideszesek hasonló arányban, hetven százalékban hajlanak erre. Következik a Momentum (60 százalék), az MSZP (59), a Jobbik (47), majd az LMP (40). Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy nagy különbség van a táborokhoz tartozók száma között – ebben toronymagasan a Fidesz vezet 2,5 millióval. E szerint pedig Závecz jó esélyt lát arra, hogy 1,8 millió fideszes elmegy és ikszel most vasárnap.

Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy ezúttal nem parlamenti, hanem helyi választások lesznek, amikor a helyi szempontok is szerepet játszanak – szögezte le. Egy kutatásuk szerint ilyenkor a nagyvárosokban nem csak a pártlogó számít, különféle hatások összessége alapján szavaznak az emberek, vegyesen akár.

A pártlogós felmérésük szerint a válaszadók 35 százaléka az alapján hozza meg a döntését majd október 13-án, hogy melyik párt jelöli a polgármesterjelöltet, 52 százalék ugyanakkor állította, hogy ennél fontosabb, hogy mennyire szimpatikus a jelölt, milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Pártpreferencia szerinti bontásban: a nagyvárosi Fidesz-szavazók 41 százaléka aszerint dönt, mely párt jelöltje az adott induló, 51 százalékuknak viszont igenis fontos a személyiség.

Ezzel szemben az ellenzéki szavazóknak csak 34 százaléka jelölte meg a párthovatartozást, mint a döntést megalapozó okot, míg az egyéni szimpátiát és tulajdonságokat 60 százalék választotta. S még a Fidesz szavazóinak a 48 százaléka hajlandó átszavazni, ha a jelenlegi polgármesterük ellenzéki, ám elégedettek vele.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here