Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A rendőrség és az országgyűlési őrség műemlékvédelemre hivatkozva korlátozta szakmai szervezetek szerda délelőtti, az önkormányzati lakások privatizációjáról szóló sajtótájékoztatójának megtartását az Országház épülete előtt- írja a Mérce

A helyszínen jelen lévő mércés információi szerint a Kossuth térre tervezett sajtótájékoztató előtt egy rendőr és egy országgyűlési őr arról érdeklődött, hogy be van-e jelentve a sajtótájékoztató – annak ellenére, hogy a sajtótájékoztatókat semmilyen szabály szerint nem kell bejelenteni.

Majd közölték a résztvevőkkel, hogy nem lehetnek segédeszközök, transzparensek, illetve építmények a sajtótájékoztatón (a szervezők eredetileg díszlettel készültek az eseményre), és legfeljebb 15 percig(!) tarthat az esemény. Ez utóbbi körülmény már csak azért is tűnt eleve tarthatatlannak, mert hét megszólaló állt fel a mikrofonok mögé.

A Mérce kérdésére az eseményt koordináló Utcáról Lakásba egyesület kommunikációs munkatársa, Papadopulosz Dóra is megerősítette, hogy műemlékvédelemre hivatkozott a parlamenti őr, de az nem világos, hogy pontosan milyen szabály alapján korlátozták 15 percben a sajtótájékoztatót, és a a rendőrök sem tudták megmondani, hogy milyen jogszabály alapján avatkoznak be:

„Nevetséges, hogy a Kossuth téren nem lehet egy néhány fős sajtótájékoztatót tartani, értelmetlen és a sajtó szabadságát korlátozó intézkedés történt”
– kommentálta az esetet Papadopulosz Dóra.

A Mérce azt írja, a szervezők először megpróbálták áttelepíteni a sajtótájékoztatót Kossuth tér sarkáról nyíló Vératnúk terére, ám a rendőrök ide is követték őket, ragaszkodva ahhoz, hogy itt is ugyanazok a segédeszközökre vonatkozó szabályok érvényesek.

Ezt követően díszletek és földre helyezett hangfalak nélkül, az időkorlát betartatása mellett végül mégis a Parlament előtt tartották meg a sajtótájékoztót. Kovács Vera, az Utcáról Lakásba! Egyesület a sajtótájékoztatón elhangzó beszédeket felvezető társelnökének közlése szerint a sajtótájékoztató eredeti forgatókönyvén is változtatniuk kellett.

A felszólalások végül így is meghaladták a 15 percet, a rendőrség pedig jelezte is, hogy a résztvevőknek el kell hagyniuk a teret, és a sajtókérdések feltevésére és megválaszolására már csak az Alkotmány utcában lesz lehetőség. A helyszíni beszámoló szerint a sajtótájékoztató végére már egy egész csapat rendőr csoportosult a felszólalók és a jelen lévő újságírók körül.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: