Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A közérdekű adatnyilvánosságra és a tisztességes eljárás követelményeire figyelmeztette a fideszes vezetésű V. kerületet a fővárosi kormányhivatal szintén fideszes vezetője -írja a Telex

Sára Botond fővárosi kormányhivatal-vezető, aki a Fidesz egyik országgyűlési képviselő-jelöltje is, levélben szólította fel „adatpótlásra” a fideszes vezetésű Belvárost, miután az – legalábbis a veszélyhelyzet idején a képviselő-testületi jogokat egymaga gyakorló Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester – önkormányzati tulajdonú iroda- és üzlethelyiségeket adott el, a megfelelő nyilvánosságot nem biztosítva az üzletnek, tehát gyakorlatilag titokban.

Még tavaly novemberben írta meg a Telex, hogy összesen 16 ingatlan értékesítésére írt ki – elvileg – nemzetközi és nyílt, egyfordulós pályázatot az V. kerületi önkormányzat. Már akkor azt kezdeményezte a helyi ellenzéki képviselőcsoport, hogy az ingatlanokat hirdessék meg széles nyilvánosság számára elérhetően, ám a fideszes kerületvezetés ebbe nem ment bele.

Kovács Alex kerületi ellenzéki frakcióvezető több levélben kifogásolta az eljárást, ám az MSZP-s politikus gyakorlatilag lepattant Szentgyörgyvölgyiről, valamint az eladások törvényességét felügyelő fővárosi kormányhivatalról is.

Most azonban a Belváros honlapján mégis megjelent az eladásról szóló határozatok „kiegészítése”, továbbá egy levél, amelyben Sára Botond hosszasan magyarázza el a nyílt önkormányzati pályázati eljárások törvényes menetét, egyúttal világossá téve: nem voltak biztosítottak a szabályos eljárás feltételei a belvárosi eladás során.

Pikáns az eljárásban, hogy a  lebonyolítással megbízott Sándor Sz. Zsolt ügyvéd a szokásos, néhány tízezer forintos ár helyett 300 ezer forintért kínálta az érdeklődőknek a pályázati dokumentációt, a betekintésre pedig mindössze 5 napon át, akkor is 2-2 órás időintervallumot biztosított. Magyarán nagyon úgy tűnt, hogy az eladásra kínált ingatlanokról eleve csak egy bizonyos kör szerezhetett tudomást.

Ráadásul a veszélyhelyzet ideje alatt egyedül döntő Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester végül úgy hirdette ki az ingatlan-pályázati csomag eredményét, hogy abban sem biztosították a törvényben előírt adatnyilvánosságot, ráadásul – mint utóbb Karácsony Gergely főpolgármester februári leveléből kiderült – nem biztosíthatták megfelelően a fővárosi elővásárlási jog gyakorlásához szükséges feltételeket sem.

Szentgyörgyvölgyi Péter egyszemélyi döntését követően ráadásul nem tette nyilvánossá azt sem, hogy valójában milyen vételáron és kik jutottak hozzá az értékes belvárosi ingatlanokhoz, ami már Sára Botondnak is sok volt.

A kormányhivatali vezető levele szerint zárt határozatok esetén is biztosítani kell az érdemi adatok nyilvánosságát akkor, ha azok az önkormányzati közvagyont érdemben érintő ügyeletekről szólnak.

Így az, hogy a valós vételárról nem, csak a saját maga által felkért vagyonbecslő által megállapított forgalmi értékről adott tájékoztatást a belvárosi polgármester, törvénysértő volt, hiszen ha mindez nem szerepel a határozatban, azzal „a szerződés tartalmát tulajdonképpen a polgármester és a másik szerződő fél állapítja meg, holott a polgármester mint a képviselő-testület törvényes képviselője e minőségében csak a szerződés aláírására lenne jogosult”– írta Sára.

A fideszes politikus arra figyelmeztette a szintén fideszes belvárosi polgármestert, hogy amennyiben nem pótolják az adatok közzétételét, az nemcsak az eladásról szóló határozatok jogszerűségét kérdőjelezheti meg, de a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását is magával vonhatja.

Mindezek nyomán Sélley Zoltán belvárosi jegyző (aki egyébként, mint az Sára leveléből szintén kiderül, szóban is egyeztetett a a törvénysértés „orvoslásáról” a kormányhivatali vezetővel) új határozatok elfogadására tett határozatot.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: