Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ann Applebaum, amerikai történésznek a svájci Neue Zürcher Zeitungban jelent meg egy cikke a Kelet-Európai űj autoriter hatalmakkal kapcsolatban: Lengyelországról és Magyarországról írta meg a véleményét. A cikket a Népszava szemlézte.

Ann Applebaum szerint ugyan az egyre autoriterebb lengyel kormány a hagyományos erkölcsi értékeket szajkózza, de nem hisz neki senki, mert a lózungok csupán süket dumát jelentenek. Hiszen a politikusok rendre a kereszténységet emlegetik, csak éppen a viselkedésük egészen másról árulkodik.

Az amerikai történész-újságíró, aki a volt lengyel miniszter és házelnök, Sikorski felesége, úgy ítéli meg, hogy ezeknek az erőknek a katolicizmus legfőbbképpen saját identitásuk meghatározására szolgál.

Politikai okokból ugyanakkor lejárató kampányokat indítanak, hogy kikapcsolják az ellenfeleket. A közpénzekből finanszírozott média megint csak a hatalom utasítására embereket tapos a sárba. A kormányrúdnál lévő csoport mindent elkövet, hogy megőrizze uralmát, és hogy azt ne veszélyeztethesse senki sem.

A szerző, akinek idén jelent meg könyve „Az auroriter kísértés” címmel, illiberálisnak minősíti, amikor egy egész társadalmat, vagy annak valamely intézményét gleichschaltolni próbálják, tehát hogy ott csakis egyetlen vélemény legyen az uralkodó. A politikának az a célja ezzel, hogy felszámolja az ellenzéket és fenntartsa saját befolyását.

Hogy a járvány miként hatott ezekre a rendszerekre, azt az interjúalany nehezen tudja megmondani, mert pl. Magyarországon Orbán arra használta ki a fertőzést, hogy még több jogkört vonjon magához.

Ám a legtöbb tekintélyelvű állam leszerepelt a válságkezelés során, lásd Oroszországot és Kínát. Ugyanakkor jól teljesítettek a demokráciák, amit Tajvan, Dél-Korea és Új-Zéland igazol. Azaz az autokrácia nem szolgált modellként, hogy teret nyerhessen.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: