Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre széthúzóbb magyar társadalomról beszélhetünk, mindenki a saját zárt világában él. Kérdéses, hogy van-e erre megoldás, ezt elemzi az IDEA Intézet kutatási igazgatója is.

A baráti társaságok nagyjából ugyanazokban a buborékokban élik az életüket a Facebookon, de egymástól függetlenül, a buborékok között pedig nincs átjárás, azonban ez a való életben is így van. Az emberek környezete általában nagyon homogén a politikai beállítottság terén, ezt nevezik politikai homofíliának, amelyről az IDEA Intézet is kutatást készített – derül ki az IDEA Intézet 2021 őszi közvélemény-kutatásából.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet kutatási igazgatója az ATV Start című műsorában az elemzésük alapján elmondta, a nemzetközi és hazai kutatások is azt mutatják, hogy ha valaki nagyon informált, rengeteg helyről tudakozik különböző témákban, szélsőségesebben elfogultabb, mint az, aki kevesebb információval rendelkezik.

Öntudatlanul vagy tudatosan azokkal vesszük körül magunkat, akikről tudjuk vagy feltételezzük, hogy hasonló politikai nézetekkel rendelkeznek, ezért egy teljesen torz és hamis valóságérzékelés alakul ki általánosan a politikáról – fejtette ki Böcskei. A politikusok is a magszavazóikat nézik, a választásokra vannak jobban kiélezve, éppen ezért elmaradnak a köztes időszakban a szimbolikus vagy közpolitikai intézkedések – tette hozzá.

Miért lesz valaki elfogadó vagy elzárkózó egyes nézettel szemben? A pártokhoz való kapcsolódás szerepet játszhat ebben, például, ha a Fidesz és a DK szavazóit nézzük, elmondható, hogy erős identitással rendelkeznek.

A Fidesz szavazótáborában van körülbelül 1,2 millió olyan szavazója, aki minden választáson a pártra szavazott, de van egy 700 ezres – 1 milliós bázis is, aki elbizonytalanodik néha, de mindig ott van. Tehát olyan szinten kötődünk a pártokhoz, hogy érdemi párbeszédre egy ilyen típusú polarizált pártrendszerben kicsi az esély, a választások pedig tovább erősítik ezt a jelenséget – részletezte.

Meglepőek az eredmények? Mint az elemző mondta, a szocialista párt szavazói generációsan idősebb szavazók, többen lehetnek a környezetükben az idősödő társadalomból, akik között több a fideszes.

Ezzel szemben azért lehet homogénebb a Momentum szavazótábora, mert ez egy fiatal, kifejezetten anti-Fidesz generáció, szervezetten hozzák létre a hálózataikat, amelyből jellemzően kimaradnak a Fidesz-támogatók.

„Magyarország szélsőségesen polarizált európai szinten is, jelenleg a bezárkózottság az Egyesült Államok Donald Trump időszakához hasonlítható” – fogalmazott Böcskei.

Hogyan lehet oldani ezt a folyamatot? Elitvezérelt folyamatnak kell lennie, mint a rendszerváltásnál, hogy a szavazók érezzék, nincsenek bezárva. Az elit magatartása alapján nem látszik, hogy ezeken a zárt világokon változtatni akarnának, tehát az egyszerű válasz annyi: nincs megoldás, így fogunk élni – mondta.

Szimbolikusan és kulturálisan nagy jelentősége van a politikai vitáknak, azonban ezek iránt is azok érdeklődnek jobban, akik elfogultabbak. Egyre polarizáltabbak vagyunk, ez a 2000-es évek óta folyamatosan mélyül, generációkon átívelő probléma, amelyen az elemző szerint egy ciklus alatt nem fogunk tudni kijönni.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: