Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Telex robbantotta a botrányt, miszerint a Fideszék propaganda filmjére, az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésére több helyi és környékbeli középiskolából érkeztek diákok, volt olyan intézmény, ahol kötelezővé tették a filmet, és aki hiányzott, igazolatlan órát kap.

A filmvetítést intéző mozis vállalkozó és a tanárok szerint is a karcagi önkormányzat, illetve az általa finanszírozott művelődési központ állhatta a vetítés költségeit és a gyerekek buszoztatását is.

A polgármester azonban cáfolta, hogy az önkormányzat fizetett volna a vetítésért, így jelenleg nem lehet tudni, ki állta a cechet. A tanárok közül többen nem tartják etikusnak, hogy kötelező volt a részvétel.

Sűrű nap volt csütörtökön a karcagi Déryné Kulturális Központban, háromszor is levetítették a vállaltan fideszes kötődésű Kálomista Gábor producer filmjét,  a három vetítésből az első kettőt szervezték a helyi középiskolák diákjainak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai voltak jelen, nekik nem volt kötelező megnézni a filmet.

A második vetítést a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjainak szervezték összevontan, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták a Telex kérdésére, hogy a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést, aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több oktatója is azt mondta, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok jöhettek, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet. Ez a korosztály 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, kötelező volt eljönniük, és rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak.  A felsorolt intézmények vezetői közül csak a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával tudtunk beszélni, aki megerősítette, hogy náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni, azt gondolja, ez így rendben volt.

Megkérdeztük, miért tartották fontosnak a vetítés lehetőségét. Tóth Barna azt mondta, „az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára.

Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.” Megkérdeztük azt is, az önkormányzattól érkezett-e ez a lehetőség, amire Tóth úgy válaszolt, nem tudja pontosan hogy vannak a belső viszonyok, nekik a Déryné Kulturális Központon keresztül jött az ajánlat. (Az intézmény önkormányzati fenntartású.)

A kulturális központ alapból nem alkalmas mozizásra, egy mozis vállalkozó hozta a megfelelő technikát. Ő azt mondta, az önkormányzattal kötött szerződést, és több tanár is arról beszélt, nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a cechet.

A Szentannaiban az intézményvezető egyik helyettesével sikerült beszélnünk, aki szintén nem tudta, hogy pontosan ki fizette a vetítés és a buszoztatás költségeit, de szerinte biztos nem az iskola.

Szepesi Tibor, a város fideszes polgármestere ezzel ellentmondóan nyilatkozott: „A filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték”.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: