Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Két francia EP-képviselő azért utazott Budapestre, hogy az Orbán-rendszer működését tanulmányozza. A látogatásnak az ad súlyt, hogy a következő hónapokban Franciaország lesz az EU legfontosabb állama, miközben Macron az elnöki kampánya alatt is kénytelen lesz foglalkozni Orbán Viktorral- írja 24.hu

Két francia EP-képviselő érkezett a napokban Budapestre, hogy az Orbán-rendszer működését tanulmányozzák. Valérie Hayer a költségvetési bizottság tagja, Pierre Karleskind pedig a költségvetési ellenőrzési bizottságé, de mindketten érintettek jogállami ügyekben is.

Egyeztettek többek között a Transparency International vezetőjével, a CEU igazgatójával, a Telex főszerkesztőjével, valamint Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölttel is.

Hayer és Karleskind látogatásának az ad súlyt, hogy Franciaország veszi át az Európai Unió soros elnökségét is 2022. január elsejétől, így éppen a magyar kormány számára legkritikusabb időszakban, a parlamenti választás előtti négy hónapban lehet totális francia uralom Európában.

Macron fő kihívói a francia elnökválasztáson a jobboldalról érkeznek. A nemrég Budapestre látogató Marine Le Pen tűnik a legesélyesebbnek, de egyre többen támogatják Éric Zemmour szélsőjobboldali gondolatait is, így a centrista Macron alapvetően ezekkel a nézetekkel szemben tudja magát pozícionálni a választáson. És mivel ezeknek a gondolatoknak Orbán Viktor az egyik legismertebb képviselője az európai politikában, így Macron szükségszerűen Orbánnal is szembehelyezkedik.

Hayer szerint Magyarország és Lengyelország esetében is az a legfontosabb kérdés, tiszteletben tartják-e a jogállamot. És szerinte a költségvetési nyomás lehet a megoldás. Ez a stratégia Lengyelországban sikeres volt már.

Azt láttuk, hogy a strukturális alapokat is akkor lehet csak kifizetni, ha az országok tiszteletben tartják az EU alapértékeit a pályázatok során mondja Karleskind, aki szerint persze azért lépnek fel a jogállami normák betartásáért, mert ebben hisznek, majd hozzátette:

Kaptam hívásokat és üzeneteket is a szavazóimtól, akik azt kérdezik: miért adunk pénzt azoknak az országoknak, akik csalnak vele? Nem fizetünk olyan Európáért, ami oligarchákat pénzel Magyarországon és homofób politikusokat Lengyelországban – ezt mondják a szavazóim.

Karleskind szerint ez mostanra politikai ügy lett náluk, hiszen Franciaország nettó befizetője az EU-nak, ezért a szavazóik pénzéről van szó. Szerinte mindenképp ügy lesz ez a francia elnökválasztási kampányban is.

Orbán lehetett volna nagy európai vezető, de teljesen elszigetelődött mostanra. Nem fogunk beleavatkozni a magyar választásba, de szeretnénk változásokat látni. Azt sem tudom mondani, hogy a francia elnökség keményebben lépne fel, de azt tudom, hogy változások kellenek, Magyarországnak vissza kell térnie az Európai Unióba, tette hozzá.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: