Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jámbor András, ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölt Facebookon hívta fel a figyelmet arra, hogy 103 évvel ezelőtt, ma egy olyan dolog történt, aminek piros betűs ünnepnek kéne lennie.

Ma 103 éve kiáltották ki az első magyar köztársaságot, a népköztársaságot! Mai fejjel, és a rárakódott mocskos propagandával el se tudjuk képzelni, mekkora, az egész országot összeforrasztó esemény volt, a 400 éves Habsburg rabiga lerázása, a nők és a munkásság választójogának megadása, a magyar demokrácia lényegében való megalapítása.

Tényleg pár újságcikkidézet csak a sok közül, micsoda csodálatos pillanatra kell emlékeznünk.

Népszava: „Nagy esemény, nagy ünnep és hatalmas forradalmi cselekedet a magyar népköztársaság megszületése. A szombati nap örökre véget vetett a Habsburg-dinasztia 400 éves átkozott uralmának és jogaiba iktatta az elnyomott magyar nép uralmát”

A konzervatív Pesti Hírlap: „Az Internacionálé vörös lobogója az ország házán ne csak azt jelképezze, hogy a népek testvéresülésében a magyar köztársaság is részt vesz, hanem azt is, hogy ennek a hazának minden fia egyenlőjogú polgár lesz. Akkor az ezeréves nemzetiszínű lobogót meg fogja becsülni a munkásság is és akkor a magyar köztársaság méltónak fog bizonyulni Mars elismerésére, aki a jobbágyságot fölszabadító 1848-as magyar forradalomról azt írta egykor, hogy Európában az első volt, amely nemcsak politikai, hanem szociális értelemben is a haladás ügyét szolgálta. A frázisos magyar alkotmányjognak vége; a munka köztársasága következik.”

Az ultrakoznervatív Új Idők: “a szabadság s az emberi jogok, amelyekért oly sok nagy elődünk szívvel, ésszel, vérezve küzdött: annak a napnak délelőttje óta biztos otthonra találtak e hazában. E szabadság jegyében, minden idegen béklyói levetve, készülünk e nagy nap óta serény munkával kiépíteni a nemes kultúra, az egyetemes szolidaritás, a béke és igazságosság Magyarországát. Készülünk egy oly hazát adni a népnek, amilyenről öröktől fogva a legjobbak ábrándoztak s amely a világ többi népeivel való benső egyetértés segítségével remélhetőn meg is épül.”

A Tiszáék alapította 8 Órai Újság: „A szürkébe boruló levegőégben a szabadság és tudás szimbólumai, berregő gépmadarak keringtek. És a lelkekből kitört a négyszázéves elnyomatás, az őrjítően fájdalmas háborús kínszenvedés roppant keserűsége.

Nagyon sokan sírtak, nagyon sokan az öröm extatikus fellángolásában égtek. A százezrek között nem akadt egyetlen ember, aki ne érezte volna meg a történelmi idők vérperzselő lendületének friss szelét. Nem volt még ilyen ünnep ebben a sokat szenvedett, gyönyörű országban.”

103 éve csodálatos napot élt meg a magyar nép, mert hitt a demokráciában, a népakaratban és a köztársaságban! Ez az a hit, ami miatt emlékeznünk kell a 103 évvel ezelőtti napra, és érdemes emlékeznünk arra a nemzeti egységre, amely akkor kísérte a változást. Ezért kell, hogy piros betűs ünnep legyen november 16. Éljen a Köztársaság


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: