Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Népszava becsült képlete alapján szeptemberben és októberben még horrorisztikusabb gázköltségek várhatók.

Az irányadó tőzsdei értéknél júniusban is nyolc százalékkal drágábban kapta Putyintól a gázt Magyarország – számította ki a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján a Népszava. A lap megjegyzi, hogy a holland tőzsdei gázár azt mutatja, hogy annyiért meg lehet vásárolni a fűtőanyagot, vagyis a szabad piacról is olcsóbban jutnánk a fűtőanyaghoz, mint Oroszországból.

A KSH-kimutatás alapján végzett számítások szerint ez év júniusában Magyarország átlagosan 1069 eurót fizetett az oroszoknak a földgáz ezer köbméteréért. Ez a Ttf nevű holland gáztőzsde irányadó, két hónappal korábbi, 992 eurós áprilisi átlagárát 7,8 százalékkal haladja meg.

A Népszava február óta közöl a KSH havonta frissített külkereskedelmi adatbázisa alapján az Orbán-kormány által titkolt orosz gázárunkra vonatkozó becsléseket. Ez alapján az orosz gáztarifa rendre az azt két hónappal megelőző, holland tőzsde ívét követi le.

A számadatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy az oroszok ceruzája ennél általában vastagabban fog. Az adatbázis szerint 2017 vége óta az oroszok átlagfelára 7,8 százalék, ami szinte pontosan megegyezik a júniusi szinttel.

A KSH-adatbázis szerint Magyarország júniusban összesen 158 milliárd forintot fizetett ki az orosz gázért. Ezt a 385 millió köbmétert a tőzsdén megvásárolva kétmilliárdot takaríthattunk volna meg.

Mivel a képlet alapján az orosz gáztarifát további négy hónapra előre meg lehet becsülni, a júliusi és az augusztusi Ttf alapján most szeptemberre, illetve októberre még az eddigieknél is horrorisztikusabb gázköltségek borítékolhatók.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen a héten jelentette be, hogy még több orosz gázt vesz Magyarország: szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: