Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktorral karácsonykor megjelent  Magyar Nemzet interjú az orosz média figyelmét is felkeltette. Az egyik legnagyobb orosz lap a Ria Novosztyi pedig egy igen hosszú cikket szentelt arra, miért ilyen csodás Orbán Viktor- szúrt ki az Index

„Ukrajna csak addig tud harcolni, amíg az Egyesült Államok támogatja pénzzel és fegyverrel”, ha az amerikaiak békét akarnak, akkor béke lesz – mondta ezt a mondatot  Orbán Viktor a Magyar Nemzetben az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

Orbán Viktor szavaira már reagált az ukrán külügy és az EU egyik befolyásos politikusa Guy Verhofstadt nemes egyszerűséggel közölte: “Orbán Viktor egy áruló”. Közben az orosz médiában Orbán hatalmas sztár lett, az ott megjelent cikkek is azt támasztják alá, Orbán nem más mint egy közönséges áruló:

Az orosz Ria Novosztyi újság oldalán megjelent cikkben egyenesen kijelentik: „Orbánnak igaza van”. Szerintük „a magyar miniszterelnök (mintha nem lenne NATO-szövetséges) ebben a helyzetben az Egyesült Államokat titulálja szélsőségesnek. És egyenesen a Fehér Házra mutogat.

Ez nem mond semmi alapvetően újat sem a magyarokról, sem a miniszterelnökükről – szögezik le a cikkben, melyben egy, az Európai Bizottság megbízásából készült szociológiai tanulmányra hivatkozva azt írják, a magyarok az EU egyik leginkább oroszbarát népe.

Az orosz lap azt is bátran kikotyogja, hogy emögött az állhat, hogy a Fidesz-propaganda médiája bizony meglehetősen orosz barát propagandát toll:

Orbán népszerű, és a hozzá hű média nem folytatja az oroszellenes propagandát. De ha a történelmi logikát vesszük, akkor egyáltalán nem így kellene lennie – olvasható a portálon

Az orosz lap szerint a rendszerváltás után az oroszok lettek a hibásak a magyar nép másfél évszázadon át tartó összes szenvedéséért. Budapest, miután kiűzte hadseregünket, belerohant az észak-atlanti szövetségbe, és teljesen logikusnak, kiszámíthatónak, sőt visszavonhatatlannak tűnt, hogy Bukarest, Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn mellett a kelet-európai ruszofóbia egyik fővárosa lesz” – emeli ki a szerző.

A cikk szerzője jóindulatúan el is felétkezik arról, hogy a rendszerváltás után kialakult orosz utálatban fontos szerepe volt Orbánnak abban, hogy Nagy Imre temetésén kijelentette: Ruszkik haza.

Az orosz lap újságírója Orbán Viktor személyéről arra a következtetésre jut, hogy nem sokat változott az évek alatt. Ő az, ami volt, és az is maradt: nemzeti-konzervatív, antikommunista, keresztény ihletésű politikus – írják,

Az orosz lap szerin  „Orbán semmiképpen sem Nyugat- vagy Amerika-ellenes, és soha nem is volt az”, de a cikk rávilágít a nem túl kiegyensúlyozott magyar–amerikai viszonyokra.

Később kitérnek arra is, hogy Orbán az EU-ban többször is kirohant az oroszok elleni szankciók miatt, majd hozzáteszik, meglepő, az az, hogy az »Oroszország elleni harc« helyett a szövetségeseivel dacol.

A cikk szerzője a magyarokról is érdekes mondatokat ír: az Európa szívében csodálatosan elhelyezkedő finnugor nép soha nem szerette a kívülállókat. A magyarok nacionalisták, földbirtokos nemzet, hátsó padsorokban ülő nemzet, egoista nemzet. Nem szívesen látják a »kívülállókat«, különösen nem a muszlimokat. Nem szívesen látnak senkit, aki beleszól az ügyeikbe, és útban van (…) Egyszerre szenvednek nagyhatalmi komplexustól és megosztottságtól. Reszketnek az egyenruháktól, kitüntetésektől és minden katonai dologtól.

„Budapest könnyedén szembeszáll és sértegeti nemcsak Brüsszelt, hanem Washingtont is, miközben az elit egy részével normális munkakapcsolatot tart fenn” – olvasható a cikkben, melynek írója úgy látja: „ez a nemzet utálja, ha idegen nyelven parancsolnak neki.

Túlságosan tisztelik magukat ahhoz, hogy mások véleménye alapján tájékozódjanak. Bármilyen politikát lejáratnak, ha úgy érzik, hogy az nem a nemzeti érdekeiknek felel meg”.

Ez az önértékelés az, ami hiányzik a mai Európából, még a Magyarországnál sokkal erősebb országokban is „az önbecsülés tehát az a gyűjtőpont, amely körül Oroszországnak a belátható jövőben szövetségeseket és partnereket kell keresnie. És a nacionalista Orbán példája azt mutatja, hogy nem engedhetjük meg magunknak a Szovjetunió ideológiai elmaradottságát”.

Van magyar nacionalizmus, és van dohányos nacionalizmus. Nagy különbség – ezt meg kell érteni– zárja gondolatait a Ria Novosztyi újságírója.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: