Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Talán mindenkinek beégett a Fidesz egyik választási ígérete, hogy ne mi magyarok fizessük meg a háború árát. Most nagyon úgy tűnik, hogy mégis mi fogjuk. A Népszava ugyanis kinyomozta, hogy októberben a lakossági rezsicsökkentett fogyasztási ár húszszorosáért vette az ország az orosz gázt. Korábban a beszerzési ár alacsonyabb volt a fogyasztási árnál, tehát az emelkedés még nagyobb.

Ne mi magyarok fizessük meg a háború árát”- ígérte a választási kampányban Orbán Viktor. Vlagyimir Putyinnal hiába híresen jó a barátok, a miniszterelnök még sem tudta tartani a legfőbb választási ígéretét.

Nagyon úgy fest, hogy még is a magyarokkal (is) kifizetették az oroszok a háború árát, a Népszava ugyanis kinyomozta, hogy októberben a lakossági rezsicsökkentett fogyasztási ár húszszorosáért vásároltunk gázt Moszkvától.

Természetesen azt, hogy pontosan mennyiért vesszük a gázt az oroszoktól azt a kormány igyekszik eltitkolni, így furmányosnak kell lenni. A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) külkereskedelmi adatai alapján számolta ki, hogy tavaly októberben ezer köbméterenként 2493 eurót fizethetett az ország az orosz gázért.

Ráadásul ez az ár  8 százalékkal volt magasabb, mint az irányadó holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 2305 eurós átlagárszintje, amelyen elvileg az októberi gazpromos árazás alapult.

A cikk szerint tavaly októberben a KSH adatai alapján kiugró mennyiséget, 481 millió köbmétert vett a kormány az orosz gázból, amely így összesen 1,2 milliárd euróba, vagyis mintegy 483 milliárd forintba került. Tavaly szeptemberben is már rekordnak számított az akkor az állami MVM által kifizetett, ezer köbméterenként 1837 eurós ár, mely 56 százalékkal volt drágább az augusztusi árnál.

A Népszava szerint októberben forintban számolva a köbméterenkénti csúcstarifát, 1005 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez az árszint az átlagfogyasztás alatti, “rezsicsökkentett” lakossági tarifa húszszorosa, de még az átlagfogyasztás feletti “rezsiemelt” szintet is jelentősen meghaladja.

A lap úgy látja, nem véletlen, hogy a jövő évi költségvetésben az úgynevezett rezsivédelmi alap tervezett keretét, amely a rezsicsökkentés fenntartására szolgálja, 670 milliárd forintról 2610 milliárdra növelte a kormány, ennek a bődületesen sok pénzének a jelentős része az oroszoknál fog landolni, a brutálisan drága gázár miatt.

A lap számításai szerint 2022 első tíz hónapjában a magyar kormány a gázáron keresztül 1779 milliárd forintot fizetett Oroszországnak, ebben pedig nincsenek benne a nem közvetlenül magyar-orosz szállításként feltüntetett gázvásárlások. Ergo az Orbán haverje szépen kifizetteti velünk a háború árát.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: