Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte a földgázellátásról szóló törvény módosítását az MVM igazságtalan és méltánytalan számlázási gyakorlata miatt.

Dr. Tóth Bertalan törvényjavaslatának két célja van. Először is, hogy az MVM az átlagfogyasztás alatti fogyasztóknak sem részlegesen, sem időlegesen ne állíthasson ki emelt összegű részszámlát, így akinek az éves fogyasztása 1729 köbméter alatt van, az semmilyen esetben sem fizethetne emelt – 767 forintos – köbméterenkénti gázárat.

A törvényjavaslat másik célja, hogy a kedvezményes árú gázmennyiséget a fogyasztók az év bármely 12 hónapos időszakában igénybe vehessék. Ne a Fidesz által meghatározott augusztusi időponttól lehessen csak igénybe venni, hanem bármikor, amikorra az éves elszámolás esik.

A szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett, a kormány megszegte korábbi ígéretét, melyben azt állították, az MVM és a Gazprom között létrejött új, hosszútávú gázvásárlási szerződés a biztosítéka annak, hogy a piaci viszonyoktól függetlenül a hazai fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen, hiszen bevezették minden idők legbrutálisabb gázáremelését, 767 forintra emelték a földgáz átlagfogyasztás feletti árát.

A lakosságot azonban újabb csapás érte, amikor az állami tulajdonú MVM a korábbi hónapok rézszámlaösszegének többszörösét állította ki. A cég a kedvezményesen igénybevehető gázmennyiség kifogyására hivatkozott, azonban sokszázezer családnak hatalmas nehézséget okoztak a havi rezsikiadások megsokszorozódásával.

Sajtóhírek szerint olyan fogyasztók is megemelt áron kapták a földgázt, akik a kedvezményes árra lettek volna jogosultak, hiszen 1729 köbméternél kevesebb földgázt használtak. Továbbá volt olyan is, akinek az éves leolvasást követően csökkent az éves szinten becsült fogyasztási mennyisége.

Az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett, az MVM arra hivatkozott, miszerint a fogyasztókat nem fogja kár érni, hiszen az éves elszámolás során a kimutatott túlfizetést jóváírják a számlán, illetve visszatérítik. Az állami energiaszolgáltató így olyan számlákat állít ki, melyeket sok esetben nem bír el a családi költségvetés, a fogyasztókkal pedig gyakorlatilag ingyen, kamatmentesen előfinanszíroztatják költségeiket, melyeket később visszatérítenek.

„Persze, itt is lehet mindenféle trükköt bevezetni, áttérni diktálásra, meg csökkenteni a becsült havi fogyasztási mennyiséget, és akkor kisebb lehet a számla. Én azonban azt gondolom, ez nem helyes. Nem trükközésre van szükség, hanem normális, a józan észnek megfelelő szabályozás kell csinálni!” – érvelt dr. Tóth Bertalan. Elmondta, ez a helyzet azért alakult ki, mert a kormánypárt augusztus 1-től július 31-ig határozta meg a kedvezményes elszámolási időszakot, azonban egyes fogyasztók elszámolási időszaka ettől eltérhet.

A szocialista politikus összefoglalva elmondta: „különbség alakul ki az ugyanolyan feltételek szerint, ugyanannyi gázt vásárló fogyasztók között aszerint, hogy a leolvasó az év melyik időszakában olvassa le az órát”.

Dr. Tóth Bertalan szerint, mivel sem a Fidesz, sem az MVM nem tett lépéseket a helyzet rendezésére, ezért az Országgyűlésnek törvényben kell kimondania, hogy az egyetemes földgázszolgáltató nem folytathat a fogyasztókra nézve hátrányos üzletpolitikát.

Az MSZP frakcióvezetőjének törvényjavaslata a következőket tartalmazza:

A diktáló és az egyenlő összegű részszámlák melletti éves elszámolást választó fogyasztók között ne lehessen hátrányos megkülönböztetést tenni se anyagi téren, se más módon,
a lakossági fogyasztók számára meghatározott, „rezsicsökkentett” díjon vételezhető 1 729 köbméter földgázt bármely 12 hónapos időszakban igénybe lehessen venni. Az MVM ne tudjon többszörösére emelkedő gázszámlákat előállítani attól függően, hogy az óraleolvasó augusztusban, februárban vagy éppen májusban érkezik.


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is: