Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hihetetlen az, ami Ukrajnában történik. Új oktatási törvényt fogadott el kedden az ukrán parlament, mely teljesen felszámolhatja a kárpátaljai közép- és felsőfokú magyar oktatást.-írja a Felvidek.ma

Az új jogszabály szerint ugyanis Ukrajnában az oktatás nyelve kizárólag az ukrán lesz (a közép- és felsőoktatásban egyaránt). Ennek értelmében csak az óvodában és az alapfokú, illetve az elemi iskolákban (általános iskola alsó tagozata, 1-4.) marad meg a magyar nyelvű oktatás.

Az állami intézményeknek minősülő általános iskolák felső tagozatán, a középiskolákban és a felsőoktatásban csak ukrán oktatás folyhat, ez alól kivételt talán csak a magyar nyelv és irodalom nevű tantárgy képezhet, bár pontosan még nem lehet látni a részleteket. Bár nem ez volt a törvénycsomag legfőbb indíttatása, nekünk, magyaroknak ez a legfájóbb passzusa.

Az új koncepciót az oktatásügyi és tudományos minisztérium terjesztette be, hogy alapjaiban megreformálja az ukrán oktatásügyet. A dokumentumhoz a honatyák több mint 800 módosító indítványt nyújtottak be, melyekről a kijevi parlamentnek egyenként kellett szavaznia, ezért a tanácskozás és a szavazás nagyon elnyúlt.

A most elfogadott törvény példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezer fős magyarság jogait, és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával, ezért érthető, hogy hatalmas a felháborodás a kárpátaljai magyarság körében.

 

“Amitől féltünk, bekövetkezett, ez a kárpátaljai magyar oktatás gyásznapja. Ilyen drákói intézkedés a Trianon óta nem volt!”- fogalmazott Facebook-bejegyzésében Dupka György író, költő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke.

 

Az ukrán politikai elit a kisebbségeken akarja levezetni az ország ellen az oroszok által elkövetett sérelmeket. Az az érzésünk, hogy a legkeményebb sztálinizmus korszaka tért vissza egy magát demokratikusnak tituláló országba – nyilatkozta a karpatalja.ma-nak Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nevében Darcsi Karolina, a szövetség kommunikációs titkára fejezte ki felháborodását, hangsúlyozva, hogy az elfogadott törvény alkotmányellenes, s ezen felül számos nemzetközi szerződéssel, illetve az ukrán–magyar alapszerződéssel is ellentétes. A kommunikációs titkár hangsúlyozta, hogy a KMKSZ tiltakozik a törvény elfogadása ellen, és minden törvényes módot kihasznál, hogy megakadályozza a kárpátaljai magyarság jogainak csorbítását.

A most elfogadott törvényt Petro Porosenko elnöknek is jóvá kell még hagynia, hiszen az csak az aláírását követően léphet hatályba. Petro Porosenko viszont néhány órával a szavazás után nyilatkozatban üdvözölte az új törvényt, így kevés az esélye annak, hogy meggondolja magát, annak ellenére, hogy a törvény sérti az ország alkotmányát és semmibe veszi nemzetközi vállalásait, kisebbségeire nézve pedig erősen diszkriminatív, és alapjaiban veszélyezteti többek között a kárpátaljai magyarság létét.

 

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here