Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A műsorvezető-véleményvezér most nem kérdezett, hanem állított és érvelt. Elmondta a tegnapi műsorában miért van nagy szükség a közös listára.

Kálmán Olga tegnap esti műsorában a két beszélgetőpartnerével a kormányváltásról és az ahhoz szükséges indulási feltételekről beszélgetett.

Abban nagy egyetértés alakult ki, hogy a demokratikus ellenzék pártjai nem indulhatnak el egymással szemben. Azonban volt egy kényes pont, ahol Kálmán Olga a kérdező-módból kijelentőmódba váltott és ez a közös listák kérdése volt.

A beszélgető partnere Kuncze Gábor a közös listákról azt mondta, hogy az MSZP vagy a DK vagy megegyeznek vagy nem, de mindegyik képes alanyi jogon bekerülni, így ott nincs veszteség.

Kálmán itt vágott közbe és elmondta, hogy a kompenzáció miatt nagyon sok veszteség képződik. Kuncze erre azt mondta, de itt nincs. Kálmán visszakérdezett: a listán?? A mandátum elosztásnál.- mondta a mi Olgánk.

És itt esett le Kunczénak is a húsz fillér: Ja hogy a mandátum kiosztásnál, hát igen. Ismerte el Kálmán Olga igazát. Majd erre folytatta Kálmán: Bocsánat, ne feledje, a győztes ebben a rendszerben nagyon győz. Kuncze itt is elismeri Kálmán Olga igazát, Jó hát ja- vágja közbe.

De Kuncze még megpróbált egy kicsit a külön lista mellett érvelni és Kálmán ismét elmondta, hogy ez a lista esetében sincs így és a körzetek esetében sincs így, morzsolódik az erő, ha minél többen indulnak így.

A HírHugó már egyszer levezette. A mandátum kiosztás az a folyamat ami alapján kiszámolják, hogy a listára leadott szavazatokból hány képviselő ülhet be a parlamentbe. Sokan úgy gondolják, hogy ez a rendszer arányos. De ez természetesen nincs így.

Van egy csomó képlet amivel ezt lehet számolni. A magyar választási törvény  d’Hondt-módszert  alkalmazza, ami a legnagyobb listának juttat több mandátumot, szemben a  Sainte-Laguë-módszer, ami a kisebb pártoknak kedvezz.

A Wikipédián van fent egy demonstráció, jól látszik, hogy a d’Hondt-módszert  alkalmazva a nagyobb lista eggyel több mandátumot szerezz, míg a legkisebb NEM kap egyet sem. Ez az aránytalanság csak egy pár ezres szavazat különbségnél alakult így ki.

Az első táblán a győztes lista 5 mandátumot kap, míg a másodikon csak 4-et. Ennél fontosabb, hogy a legkisebb a magyar rendszerben 0 mandátumot szerezz, míg egy arányosabban 1-et!!

Gondolja végig, ha a külön listák miatt kialakul egy majdnem milliós különbség mennyire brutálisan kedvez az a Fidesznek, akár 3-4 mandátum plusz is keletkezhet a javukra!!

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat!
Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here