Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ellenzék pártjainak muszáj megérteni a választási vereség okait, mert ha ismét téves válaszokat fogalmaznak meg, akkor újra meg újra Orbán fog ránk vigyorogni. A HírHugó politikai helyzetelemzései ebben igyekeznek segítséget nyújtani.

Elöljáróban annyit, hogy a HírHugó a 2018-as választásokra is publikált politikai helyzetelemzéseket.  Akkor sokaknak nem tetsző, de a választási eredmények tükrében igaznak bizonyuló állításokat fogalmaztunk meg. Igen, nem titkolt célunk volt beleszólni a politika alakulásába, mert láttuk az ellenzék falhoz csapja magát. Kaptunk egy-egy párt fanatikusaitól sok hideget meg meleget. Ennek ellenére folytatjuk, bízva abban, hogy mindenki képes újragondolni a stratégiáját.

A pátok testületei elkezdik értékelni a választási vereség okait. S ha csak annyit fognak megérteni a kudarcból, hogy a választási törvény igazságtalan, ami egyébként igaz és a Fidesz durván uralja a vidéki nyilvánosságot, ami szintén igaz, akkor újra meg újra a Fidesz fog győzni. Arra a kérdésre is válaszolniuk kell, hogy Ők mit csináltak rosszul?

Egyenlőre még az önkritikát nem nagyon gyakorolják. S nyilván mindegyik párt, külön külön másban hibázott azonban van egy súlyos hiba, amit mindegyik generálisan elkövetett: kísérletet sem tettek arra, hogy a Fidesz szavazóit meggyőzzék, megszólítsák, üzenetet fogalmazzanak meg nekik.

Van egy több, mint 2 milliós bázis, amit mindenki elfogad, hogy az úgy egységes, az a Fideszé. Ami nyilván nincs így, nyilván ott is vannak elégedetlenek, akik azért nem tudnak másik pártot találni mert, mindenki azt üzeni nekik: Te Fideszes vagy, úgy is a Fideszre szavazol. Hm, ugye ez a stratégia milyen meggyőző?

„Egy Fideszest nem lehet meggyőzni, mert agy mosott”- hívó szóra én is pártot cserélnék, ja nem! A történet ráadásul ennél bonyolultabb. Mert egy 2 milliós bázis, már csak a szótöbbség okán is könnyebben fog tudni bővülni, mint egy 200 ezres. Igen, mert a szavazók is politikai aktorok, ha máshol nem a saját családjukban. Ez pont 10x több párbeszéd a Fidesz oldalán, mint mondjuk az LMP vagy a DK bázisánál.

Jójó, felmerül a kérdés, hogy nem tudták a pártok az előző ciklusban, hogy új szavazókat kell meggyőzniük? De. Csak mindegyik az MSZP bázisát igyekezett szétcsavarozni. A DK a blogjain, a Jobbik Simicska segítségével a HírTV-n, az Együtt a kollaboráns mantra elhintésével, sőt a Momentumnak is az egyik első akciója az MSZP-nek rongyolás volt, haha és erre még adományt is gyűjtött. S a vicces azaz, hogy tehát rúgták az MSZP-t mint a paraszt gyerek a Szimszont és nem bővült a bázisuk.

A Jobbik csupán 10 ezer szavazattal kap többet, mint 2014-ben. Simicska plakátok ide, HírTV oda. Az LMP-nek sikerült 100 ezer új szavazót szereznie 14-hez képest, de inkább csak a 2010-es szavazó bázisát szerezte vissza.

De a nagy MSZP reszelgetés sikeres volt, a párt kb. 400 ezer szavazót bukott. S meglett a kétharmada a Fidesznek. Mi lett volna cuncikáim, ha ezt az erőt a Fidesz bázis reszelgetésébe teszitek?

S miért tették ezt? Mert az okos elemzőik, akik politikát csak az egyetemen (se) tanultak azt mondták nekik, hogy az MSZP szavazóbázisa instabil. Ami egyébként egy hibátlan megállapítás. A tévedés azonban most következik: nem azért instabil az MSZP bázisa mert a párt szétesőben van, hanem azért mert váltópárti karakterű és nem rétegpárti. Magyarul -s ezt a kampányban, kb ezerszer írtuk- az MSZP bázisa az amelyik képes bővülni és képes csökkenni. Az összes többi párt támogatottsága kb 2010 óta stagnált, mert rétegpárt, ami azt jelenti hogy soha a rossebbe nem fog bővülni.  Csupán az MSZP volt az, amelyik a 30 és 8 százalékos tartomány között mindenütt volt, ebből az következik, hogy az MSZP mentén lehet megszervezni a változást.

Összefoglalva, a legkomolyabb hiba tehát okosba reszelgették azt a bázist, ami képes lett volna integrálni új szavazókat. Közben pedig mindegyik azon ügyködött, hogy hogy fogjon úgy össze az MSZP-vel, hogy igazából ne. S mindeközben a Fidesz 2 milliós bázisának semmit nem üzentek ráadásul, az olyan kijelentésekkel, ha ők nyernek káosz lesz még szavazókat is löktek oda. Ez volt az önző dilettantizmus ellenzéki forgatókönyve.

Megbuktatták Botkát, de Vona, Juhász, Fekete-Győr, Hadházy és Gyurcsány sem kerülhette el a bukást.

Hogy tanultak-e belőle? Ha ők nem, Mi nekünk kell. Mert a politika tudománya több ezer évre nyúlik vissza. Ennek  a szabályait nem fogja egyetlen egy 2 hónapja alakult 1 százalékos csoda sem felülírni. Még ha nagyon okosak is. A politikai stratégiákat nem az álmoknak kellene írni, hanem a realitásnak.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here