Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tíz éve nem történt ilyen, mint amit tegnap bejelentettek: ennek az ellenzéki stratégiának lehet értelme a következő választásokra. Pontosabban csak ennek a stratégiának.

Tegnap jelentette be 3 párt, az MSZP, a Párbeszéd és az MLP, hogy a parlamentben közös frakciót hoznak létre. Ennek a jelentősége nagyobb mint gondolná: ugyan is ez azt is jelenti, hogy ezek a pártok már szembenéztek azzal: az egyéni önző ellenzéki stratégiák sehova nem vezetnek. De ne rohanjunk ennyire előre.

Ha tárgyilagosan és elfogulatlanul végignézzük az ellenzékünk elmúlt nyolc éves politikai teljesítményét, olyan mintha a stratégiájukat a Fidesz írta volna s ez vissza is köszön Orbán választási eredményein.

Lehet persze, a legmeredekebb összeesküvés elméleteket is legyártani, hogy miért alakult ez így, de nem kell szerintem bonyolultabb okokat keresni: szimplán az új pártokban jólelkű, opportunista, dilettáns, barmok gyűltek össze, akik minden választáson elhiszik, hogy Magyarország csak rájuk vár. Stratégiájukat nem a realitás írja, hanem az álmaik.

Aki rutinos szülő tudja, hogy nap estig magyarázhatja egy magabiztos kamaszgyereknek, hogy mekkora idióta, ha a kamasz kölyök meg van győződve róla, hogy övé a világ. Két perc alatt szétbarmolja az életét, aztán jön a nagy sírás. Kb. ennyi politikai rutinnal rendelkezik a legtöbb ellenzéki pártvezér is.

Itt kell keresni a problémát. S ez a magyarázat arra, hogy miért ez a három párt tudott elmozdulni a holtpontról. Az MSZP muhi-kánjait nem is kell magyarázni, rutinos tapasztalt párt. Karácsony Gergely bár fiatal, de rutinos és sokat látott politikai elemzőből lett politikus. S az MLP háttere is olyan liberális szakemberekből áll, akik nem naivan bambulnak bele a választási matematika kemény képleteibe, földhöz verték már párszor a magyarországi szabadelvűeket, hogy tudják: a Fideszt legyőzni nem lelkes széplelkűek fogják, hanem sokat próbált harcosok.

Persze még a tévedhetetlen ballib értelmiségnek is be kellene látnia tévedett, amikor azt gondolta, hogy sokkal jobb lesz ha az egységes MSZP-t 2011-től szétcsavarozza sok kicsi cuki pártocskára. Persze a Fidesz leszalámizó, „oszd meg és uralkodj”- politikájának is kapóra jött. Az értelmiség azt gondolta, hogy így majd jól megszólítanak olyan szavazókat, akik az MSZP-re sose szavaznának. Ma már tudjuk: nem szólítottak, csak az MSZP bázisát szeletelték össze-vissza.

A bábeli zűrzavarnak totális kudarc lett a vége: nem hogy több szavazó lett volna, de cserébe kevesebb. Az országban nincs olyan ember aki el tudná mondani, hogy mit akar a baloldal. S ezt használja ki rendre a Fidesz és ők elmondják helyettük: beengedni a migránsokat.

Ezt hívták a tudálékos körök Olajfa stratégiának. Bejött, az olaj szét is folyt el is csúsztak rajta. Az MSZP-Párbeszéd-MLP együttműködés ezzel a csodás stratégiával szakít. Éppen ezért a jelentősége lényegesebb komolyabb, mint az elsőre látszik. A szétaprózódott ellenzék nem működik, muszáj egy integráció.

Persze ez a csodás véleményvezér elitünk, ha nem lenne olyan okos, hogy csak pofázni tudna nagy hangerővel, de olvasna is időnként, akkor tudná: nem működött a szétaprózott ellenzék Olaszországban Berlusconi ellen, nem működik Szlovákiában Fico ellen, nyilván nem működik Orbán ellen sem. S csak, hogy lássák, hogy egy általuk mélyen megvetett, kivakarkodott proli is hallott már történelmi távlatokról: Weimari köztársaság idején sem, Németországban.

Amilyen hirtelen talált egymásra az MSZP és a Párbeszéd, olyan tartósnak is bizonyul a történet. Okos elemzők már akkor irkálták: az MSZP kifogja dobni Karácsonyt, csak alkalmi frigy etc. S ahogy mentünk előre az időbe egyre jobban derült ki, hogy ez egy működőképes dolog. Karácsony is elkezdett pozitívakat mondani az MSZP-ről, s az MSZP körök is a miniszterelnök-jelöltjükről.

Még most is ki tudtak állni a nyilvánosság elé levezetni, hogy a Párbeszéd hogy fog majd önálló frakciót alakítani. Ismét csak tévedtek. Ebben egyébként jók. (Csak zárójelben, nem lehetne, hogy a Fideszt segítenétek inkább a bölcs meglátásotokkal s nem az ellenzéket?)

Szóval itt az új ellenzéki stratégia. Azonban van még persze kérdés bőven. Mennyire fogja tudni integrálni ez a formáció a többi még mindig önálló utat kereső pártot? Mennyire tudja magát beágyazni a társadalom szöveteibe? De a legfontosabb: mennyire tud új válaszokat adni és új ellenzéki politikát leforgatni?

A politika furcsasága, hogy pont az MSZP nyitotta meg a jövőt s az LMP, Momentum mit tudom én még kik vannak, még mindig ott tartanak, hogy egyedül is faszagyerekek.

MSZP-Párbeszéd. Tetszik. Bizalomra érdemes.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here