Könnyen véget érhet az otthoni ingyenes pálinkafőzés forradalma, az Orbán-kormány ugyanis komoly eljárással nézhet szembe a furcsa törvény miatt

Pestiesen szólva az EU tökön rúgta Orbánékat az otthoni ingyenes pálinkafőzés miatt. Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot a szeszes italok diszkriminatív adóztatásának megszüntetésére.- számolt be a HVG

A portál úgy értesült, hogy Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, mert véleménye szerint bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok kedveznek a helyi termékeknek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Az uniós bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint uniós jogba ütközik, hogy a gyümölcspárlatok, például a pálinka, valamint a növényi eredetű italok tekintetében – amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős – Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.- tájékoztat a HVG

Ha az Orbánék nem lépnek és nem veszik komolyan az EU figyelmeztetését a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet.

A HVG még arra is emlékeztet, hogy nem ez az első eljárás a pálinka miatt Magyarországgal szemben. A 2010-ben, a második Orbán-kormány egyik első intézkedéseként elfogadott pálinkafőzési szabályokkal az volt a baja Brüsszelnek, hogy a házi főzet után nem kellett jövedéki adót fizetni, a nagy főzdék azonban nem kaptak mentességet.

Ezt az eljárást 2016-ban szüntette meg az Európai Bizottság, miután a kormány módosított a szabályozáson, és ma már átalányadót kell fizetni a legkisebb mennyiség után is. A mostani eljárást éppen akkor indította el Brüsszel.

 

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here