Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Tegnap ismét  történelmi mélypontra süllyedt a forint árfolyama az euróval szemben.

Tegnap, ismét 328,22 forintos euró árfolyammal történelmi mélypontra süllyedt a forint. Különben a zlotyi is – amivel sokszor együtt mozog a magyar fizetőeszköz – gyengült de kisebb mértékben. Így behoztuk a román lej lejt menetét, amely az euró bevezetése óta 28,4 százalékot gyengült.- számol be a neves szaklap a piacesprofit.hu

A csehek az inflációs nyomás miatt kamatot emeltek tegnap, meg amúgy is jól teljesítnek évek óta. Így talán nem meglepő, hogy a fentebb említett időszakban a cseh korona 16 százalékkal felértékelődött az európai fizetőeszközzel szemben. A lengyelek pedig 6b százalékon állnak. Felmerül, hogy jogos-e ez a gyengeség? Ha a magyar gazdaság fundamentumait nézzük a válasz egyértelmű nem. Ha a valós kockázatunkhoz tartozó prémiumot nézzük, akkor igen – hívta fel a figyelmet hírlevelében az Erste Befektetési Zrt.

Az utóbbiról viszont a jegybank „dönt”. Azaz bármikor egy tollvonással létrejöhet olyan helyzet, hogy a prémiumot a szükséges értéket állítják a rövid hozamokban, amely komoly forintemelkedést okozna. Más szavakkal. Most olcsó a forint ellen játszani a kamatkülönbözetek miatt, de ez bármelyik pillanatban könnyedén megváltozhat, a jegybank döntése alapján, úgy hogy az nem lenne fájdalmas a magyar gazdaság számára. Azaz most egy életveszélyes játék zajlik, legalábbis a forint shortosok részéről, akik azt gondolják – a jegybanki kommunikáció alapján – hogy az MNB nem fog lépni. Ugyanakkor van egy elméleti hatás, amely az importált inflációval függ össze.

Ez pedig 340 körül van. Ugyanis akkor már az importált infláció akkora lehet, hogy a központi banknak – mandátumának megfelelően – az inflációs cél elérése érdekében, be kell avatkoznia. Arra pedig számos lehetősége van a jelen körülmények között, amely nem feltétlenül azonnali kamatemelés formájában jelenik meg. Így talán nem is meglepő, hogy a költségvetési tanács szeretné Matolcsy György jegybankelnök véleményét hallani a jelenlegi forint gyengülés kapcsán. Mindenestre jelzés értékű, hogy az MNB-n fokozódik a nyomás, hogy tegyen valamit.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here