Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Diplomácia csetepaté alakult ki Románia és Magyarország között Szijjártó Péter, külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatója után

Magyarország szerint Románia nem tesz meg mindent, hogy eljuttassa hozzánk a Fekete-tengeri gázt – Romániának nagyon zokon esett néhány beszólás.- számolt be a privatbankar.hu

A román külügyminisztérium „nyugtalanítónak” tartja a regionális energetikai együttműködés ügyében, többek között a magyar külügyminiszter által megfogalmazott, a „stratégiai partnerség szellemével ellentétes, inkorrekt” nyilatkozatokat, és tájékoztatást kért ezek hátteréről a bukaresti magyar nagykövetségtől.

Megígérték, hogy összekötnek minket a Fekete tegerrel

Románia és Magyarország földgázszállító rendszerét még 2010-ben kötötték össze egy határkeresztező vezetékkel. A jelenleg létező berendezések azonban gyakorlatilag csak a Magyarországról Románia felé történő gázszállítást teszik lehetővé, a BRUA-projekt részeként viszont Románia kötelezettséget vállalt arra, hogy megteremti a Magyarországra (és Bulgáriába) irányuló gázexport műszaki feltételeit is.

A román külügy most azt írja: a parlament egyik törvényhozási prioritása a tengeri kitermelést szabályozó offshore-törvény elfogadása, a román gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz pedig június 4-én bejelentette, hogy megkezdte a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését.

„A fejlesztések olyan körülmények között történnek, amikor a magyar fél elhárította azoknak a beruházásoknak az elvégzését saját területén, amelyek a BRUA gázvezeték kiegészítéséhez szükségesek a regionális kötelezettségvállalásoknak megfelelően” – olvasható a bukaresti külügyi közleményben.

Szijjártó: nyomást kell gyakorolni Romániára és Horvátországra

A román külügy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai kijelentésére reagált, aki az amerikai energiaügyi miniszterrel tervezett találkozójával kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: Közép-Európában az energiaellátás kérdése biztonsági kérdés, és úgy látja, szükséges fokozni a nemzetközi nyomást azokon az országokon a térségben, amelyek a kétoldalú és európai kötelezettségeiket megszegve nem biztosítják a gázvezeték-interkonnektorok kétirányú alkalmazását. Ilyen Románia és Horvátország – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter fontosnak nevezte azt is, hogy a nemzetközi nyomás fennmaradjon annak érdekében, hogy Románia kezdje el kitermelni a fekete-tengeri gázt 2022-től.

Romániában szólt be a románoknak a Földgázszállító vezére?

A bukaresti külügyi közlemény román területen szervezett, „indokolatlan és az együttműködés szellemével ellentétes” megnyilvánulásokra is utal, feltehetően arra a – román médiában nagy visszhangot keltő – sajtóértekezletre, amelyet a magyarországi nagynyomású földgázszállító vezetékrendszert üzemeltető FGSZ vezetői tartottak a héten Bukarestben.

Terhes Kristóf, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója állítólag azzal próbálta leszerelni a fekete-tengeri gáz magyarországi értékesítésével szembeni román ellenkezést, hogy Romániának – az energiaforrást hasznosító ipar és jelentős háztartási fogyasztás híján – nem lesz mit kezdenie a Fekete-tengeren kitermelendő 200 milliárd köbméternyi gázzal, hacsak nem akar egy „nagy tüzet rakni”.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here