Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Túlzás nélkül mondhatom, hogy egy olyan zenész hagyott itt minket, akinek az alkotásain egy ország nőt fől: gyermek korban, kamaszkorban és felnőtt korban is szívesen hallgatta.

Ki ne ismerné a Paff a bűvös sárkányt vagy a Miki manó meséit? Igen, hosszú, súlyos betegség után meghalt Orbán József, a 100 Folk Celsius frontembere, jelentette be Littvay Imre zenekarvezető.

Orbán József 1948. március elsején született Pinkamindszenten, 70 éves volt.  Pályafutása sikereit az 1976-ban alapított 100 Folk Celsius hozta meg.  Zenész társaival Littvay Imrével, Balla Gáborral és Somogyi Tiborral  főként country és bluegrass dalokat adtak elő. Orbán a kezdetektől zeneszerzője és dalszövegírója volt a zenekarnak.

A zenekarról a vadnyugati ing, mellény és cowboykalap, valamint a hegedű és a western-gitár fémjelezte megjelenés mellett mindenkinek legismertebb feldolgozásuk, a „Paff, a bűvös sárkány”, bár sokan Orbánnak tudják be, de valójában Muzsay András fordított.

A zenekar első, 100 Folk Celsius című lemeze 1982-ben jelent meg, 70 000 példányban kelt el és szinte rögtön aranylemez lett.

Az albumaikon a 100 Folk Celsius a klasszikus country-hagyományokat követte, és számtalan, mára a tábortüzek elengedhetetlen velejáróivá vált dalukkal végleg beírták magukat a rock-történelembe. Híres dalaikból hamar slágerek lettek: jobb lány, mint a Jo-Jo; Anyám, ha szeretsz; Felnőtt lány; Ohio: ezeket a számokat is napjainkban szinte mindenki ismeri és szereti.

A nagy ugrást az 1984-ben megjelent a harmadik sorlemezük, és egyben első gyereklemezük, a Paff, a bűvös sárkány hozta el, amiből 300 000 példányt adtak el, és előbb arany-, majd platinalemez lett.

A zenekar pályafutását folytonos kettősség jellemezte, mert miközben az Egyesült Államokban rangos countryfesztiválokon játszottak, és több sikeres turnét is lebonyolítottak, itthon gyerekdalokat játszó zenekarként maradtak meg a nagyobb közönség számára.

A sőt a nagysikerű Nagy ho-ho-horgász magyar televíziós rajzfilmsorozat  zenéjét Pethő Zsolt és a 100 Folk Celsius együttes szerezte. A sorozat két évadból állt, az első 1982-ben, a második 1988-ban készült.

1986-ban megjelent a sorozathoz kapcsolódó „Nagy ho-ho horgász” című lemezük, mely szintén aranylemez lett, s immár végképp meghatározta az együttes zenei irányultságát. A hagyományos country-stílus előadásmódjával egyre több, gyermekeknek szóló koncertet adtak, aminek eredményeképpen 1988-ban megkaptak a magyar hanglemez-kiadók eMeRTon díját.

 

A 100 Folk Celsius legutóbb 2017-ben adott ki lemezt, az Omega fennállásának 55. évfordulójára készítették el az Omega Countryt. A zenekart elkísérték a jubileumi turnéjuk pár állomására is, itt azonban Orbánt betegsége miatt a zenekarban korábban megforduló Heilig Gábor helyettesítette.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here