Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:

Somoskőújfalunál 177 802 négyzetmétert kerül át a Szlovák Köztársaság területéről Magyarország területére. Megváltozik a magyar-szlovák határ vonala  is az Ipoly medrének szabályozása, valamint a Somoskőújfalu önkormányzata által a határon átnyúlva épített szennyvízcsatorna miatt – derül ki a Magyar Közlönyben megjelentekből.  

A magyar-szlovák határ legutóbb 1997-ben módosult az Ipoly, a Sajó és a Ronyva határfolyók vízgazdálkodási szabályozása következtében.

A mostani módosításra azzal a céllal kerül sor, hogy rendezzék az államhatár azon változásait, amelyekre az Ipoly határfolyó vízgazdálkodásilag szabályozott szakaszain végrehajtott intézkedésekkel összefüggésben került sor. Emellett a módosítás célja az is, hogy rendezzék a magyarországi Somoskőújfalu önkormányzata által létesített szennyvízcsatornának az államhatáron átnyúlva történt megépítésével keletkezett helyzetet, és megteremtsék a feltételeket az érintett földterületek hasznosításához – áll a Magyarország és a Szlovák Köztársaság között az államhatárról szóló Szerződés kihirdetéséről szóló 2018. évi LI. törvényben.

Az államhatár Ipoly határfolyó medrének szabályozása következtében beálló módosulása Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségét; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségét érinti. Az államhatár a Somoskőújfalu településen végzett csatornázással összefüggésben Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő magyarországi települések, valamint Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) szlovákiai település térségében változik.

A változások következtében a Szlovák Köztársaság államterületének összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei Magyarországhoz kerülnek. A területen található ingatlanok és egyéb építmények, a berendezések és a növényzet Magyarország tulajdonába kerülnek át. A térségekben lévő duzzasztóművek építményei üzemeltetését, fenntartását és rekonstrukcióját a felek külön nemzetközi szerződésben rögzítik.

Ezzel egy időben Magyarország államterületének ugyanekkora, összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei a Szlovák Köztársasághoz kerülnek, az itt található ingatlanokkal és egyéb építményekkel, berendezésekkel, valamint növényzettel.

A feladatok végrehajtására magyar-szlovák határbizottságot hoznak létre, amely a két ország küldöttségeiből áll. A határbizottság a terepen végrehajtja az államhatár változásainak megjelölését, valamint ezeknek a változásoknak a hatályos határokmányokban történő átvezetését.

A tulajdonosoknak a két ország kártérítést nyújtott a szöveg szerint, amely ugyanakkor az utólagos kártérítés lehetőségéről is szól. Az ilyen igényeket azzal az az országgal szemben kell érvényesíteni, amelynek területén a megjelölt részek a tulajdonváltozást megelőzően voltak. A szöveg szerint Magyarország és Szlovákia azt is biztosítja, hogy az államhatáron, vagy az államhatár térségében lévő ingatlanok tulajdonosai, használói, valamint az egyéb jogcím szerinti jogosultak a határmunkák végzését előzetes tájékoztatást követően eltűrjék, beleértve az ingatlanokra történő belépést és behajtást.

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 


Az igazság terjedjen ne a propaganda, ezért megosztom Facebookon:
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here