Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Aki azt gondolja, hogy a Fidesznek nem az a célja, hogy ebben az országban minden az övék legyen, azoknak Kocsis Máté megsúgta egy frászt, folytatjuk. 

A Fidesz elit örömittas tort ült, hogy lovéval és hatalommal legyőzött egy  pártizezres nézettségű TV-t. Igazából a HírTV nézettségi adataiból, akár mondhatnánk azt is, hogy sok hűhó a semmiért.

De ez a tény mutatja meg, hogy a Fidesz milyen kicsinyes és arra törekszik, hogy totális monopolhelyzetet hozzon létre, ugyanis Kálmán Olga műsorát 50 ezren nézték. Egy combosabb Youtube csatorna nagyobb nézettséget csinál, ezt a nézettséget koránt sem nevezném veszélyesnek: de azért mégse legyen már itt ilyen ellenzéki vircsaft. S persze ez nem ilyen egyszerű, de erről majd később.

Szóval Góliát legyőzte Dávidot és most nagyon boldog. S boldogsága közepette elkottyintotta, hogy áhh ez még nem a vége. Kocsis Máté volt az elfoglalt HírTV első vendége, s a beugrós varieté Földes-Kovács Andrea, kéjes izgalomtól buzgó hangon tette fel neki az indokolatlan kérdést: Vége van ezzel a médiaháborúnak?

Erre a kérdésre adott minden mondata árulkodó.

Kocsis Máté a válaszát úgy kezdte, hogy biztos benne, hogy nem. S következő mondatából tökvilágos lesz mindenkinek, hogy a Fidesz hogyan gondolkodik a nyilvánosságról és a média térről:  „A média természeténél fogva háborúzni fog”.

Ez azért lényeges, mert fel kell ismerni: míg az ellenzéki média tudósítani szeretne, addig ők háborúznak. Lehet, hogy fel kell ismerni a független médiában, ellenzékben, mindenkinek magában, akinek nem tetszik a Fidesz, hogy háború van és a háborúban más szabályok vannak. Nem lehet hátba lőni a másikat.

Az interjúból azt is ki lehet hallani, hogy a médiaháború az internetes orgánumokért fog most már indulni. Nem kell ehhez hiperextra vájt fül: a print média 80 százalékban az övék, a TV-s szektor is. Az interneten azonban még nem ezek az arányok.

Sokan mondják, hogy a jövő médiája a netes médiumok. Ez így ebben a formában nem igaz, annak ellenére, hogy a TV-k veszítenek a nézettség számból és persze helytálló, hogy egy combosabb Youtube csatornát már többen néznek, mint Kálmán Olgát, azonban a hírelőállítás zömében még mindig a print és TV-s szerkesztőségekben történik.

A kutatások világosan bemutatják, hogy az internetes tartalmak közel 70 százalékát valamelyik TV-s vagy print szerkesztőség állítja elő, vagy ahhoz kapcsolódik. (Pl. ezt a posztot is a HírTV riportja).

Nyilván van ennek oka, hogy neten miért nehezebb hírt előállítani mint TV-ben, nem részletezem, de a kettő más műfaj. A lényeg az, hogy a Fidesz nem volt hülye nem véletlenül így kezdte a média elfoglalását.

De most jönnek az internetes médiumok. Igaz ezen a téren is építkezett a Fidesz és nem is rosszul. A 888-Riposzt-PestiSrácok-MagyarIdő-Origo-Mandiner tengely szép olvasottsággal büszkélkedhet, de még az igen olvasott HVG, 444, 24 vagy index nem az övék és nincs rá befolyásuk.

A HVG és a 24 első és második ránézésre is stabil tulajdonosi háttérrel bír, piacról nyereségesek, macerás lenne velük mit kezdeni. A 444 küzd nehézségekkel, de a tulajdonosi háttere neki is stabil.

Nem úgy az Indexé, ami elvileg szintén gyakorlatilag Fidesz kézbe került. Egy alapítvány tulajdonolja, de hogy pontosan mennyire könnyen tud bemászni oda a kormánypárt nem látom.

Na jó, de ha az internetes médiumok ilyen kishányadban állítanak elő tartalmat, hírt, akkor a Fidesz miért akarja őket elfoglalni? Épp ezért hagyta őket a végére és nem felejtsük vannak gazdasági szempontok is. Azért mert a média biznisz.

Azonban az olvasói végeredmény szempontjából lassan mindegy is: ugyanis már most gond, hogy nincsenek hírek. Az ellenzéki szerkesztőségek egyre kisebbek, gyakorlatilag a kapacitásukat a működtetés viszi el nem a tartalom előállítás.

Összegezve, a Fidesz a média háborút tartalom szempontjából már megnyerte: uralja a médiát. Tulajdonosi illetve gazdasági oldalon azonban még nem dőlt el a verseny. Már csak a bizniszért folyik a verseny. Az ellenzéki médiumok helyzete nem könnyű: egyetlen esélyük van, ha összehangolják a szerkesztőségek a munkát és ezáltal képesek lesznek hírt előállítani.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here