Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Rendkívül kedvező annak a ténylegesen nulla százalékos uniós kkv-hitelnek a feltételrendszere, amely jövő hétfőn, szeptember 10-én nyílik meg és közel 60 milliárd forintos a keretösszege. A keretből 1-50 millió forintnyi hitel igényelhető.

Az augusztus 10-én zárult társadalmi egyeztetés után ma azt jelentették be, hogy egy hét múlva, szeptember 10-én nyílik meg a közel 60 milliárd forintos keretösszegű „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram” a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében (GINOP-8.3.5-18 kódszámú). A hazai vállalkozások a hitelt az MFB Pontokon keresztül igényelhetik országszerte 642 helyen.

A hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, hogy a vállalkozásoknak olyan finanszírozási segítséget nyújtson, amely lehetőséget teremt korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztésre.

A támogatott beruházásoknak olyan fejlesztést kell eredményezniük, ami javítja a vállalkozások technológiai felkészültségét, pénzügyi szempontból életképes és jövedelemtermelő.  Az elnyerhető kölcsön összege 1-50 millió forint, amely tárgyi eszközök és immateriális javak beszerzésére fordítható.

A bejelentés után röviddel meg is jelent  a részletes pályázati kiírás, amely a társadalmi egyeztetésre bocsátott verzióhoz képest csak minimálisan változott. Így a végleges keretek szerint néhány fontosabb feltétel:

  • Jelentős a hitelkeret mérete. 59,63 milliárd forint a végleges keretösszeg, ami figyelemre méltó azután, hogy az előző, hasonló konstrukció (GINOP-8.3.1-16) hatalmas népszerűségnek örvendett és az eredeti 40 milliárdos keretet végül 77 milliárdra kellett emelni, de még így is sokan nem jutottak forráshoz az erős túligénylés miatt. (Augusztus elejéig a bő 71 milliárd forintnyi támogatói döntésből kb. 65 milliárd forintra leszerződtek és ebből kb. 57 milliárd forintot kiutaltak a kedvezményezetteknek.)
  • Vonzó az igényelhető kölcsön volumene és új cégek is kérhetik. Bár a társadalmi egyeztetésen volt arra javaslat, hogy a hitelösszeget növeljék, de a kiíró végül meghagyta az 1-50 millió forintos tartományt é azt is, hogy kezdő vállalkozások maximum 25 millió forintot igényelhetnek.
  • Az elvárt saját forrás mértéke is kedvező, hiszen annak minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a kell legyen, amelynek felhasználását a végső kedvezményezettnek legkésőbb az első folyósításkor kell csak igazolnia.
  • Ténylegesen 0%-os kölcsönről van szó. Ez azt jelenti, hogy sem kezelési költség, sem rendelkezésre tartási jutalék, sem előtörlesztési díj, sem szerződésmódosítási díj nem kerülhet felszámításra, ahogy az előző konstrukciónál is kizárták ezeket a kiírók.
  • A kölcsön futamideje igazodik a beruházás céljához, pontosabban a maximális futamidőt a leghosszabb maximális amortizációs idővel rendelkező eszközhöz tartozó futamidő alkalmazásával szükséges meghatározni. Fontos: a kiírásban részletesen bemutatott futamidők a lehetséges türelmi és/vagy rendelkezésre tartási időt is tartalmazzák.
  • Vonzó a rendelkezésre tartási idő. A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 9 hónap, ami indokolt esetben 3 hónappal meghosszabbítható (a hosszabbítás a türelmi idő csökkentésének a terhére történhet).
  • Vonzó a türelmi idő: a rendelkezésre tartás végétől számított maximum 3 hónap, végső lejárata maximum a szerződéskötéstől számított 12. hónap utolsó napjára eshet.
  • Kitolták a projekt megvalósulásának határidejét. A projekt megvalósítását (fizikailag és pénzügyileg befejezett) a szerződéskötést követő 9 hónapon (társadalmi egyeztetési verzióban 6 hónapon) belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben további 3 hónappal meghosszabbítható.
  • Merev maradt a törlesztés ütemezése. Bár volt javaslat a társadalmi egyeztetésre bocsátott verziónál arra, hogy tegyék rugalmasabbá a törlesztés ütemezését, de ez nem változott: a törlesztés a türelmi idő lejártát követően havonta egyenlő tőketörlesztő részletekben történik. Esedékessége a tárgyhónap 15. napja. Az első tőketörlesztés azon naptári hónapot követő hónap 15. napján esedékes, amelyben a türelmi idő lejárt.
  • Korrektek a biztosítéknyújtási szabályok. A beruházás tárgyát kötelező fedezeti körbe bevonni és a beruházás tárgya a futamidő végéig nem idegeníthető el. A kiírás bemutatja az elvárt – egyébként korrekt – fedezettség mértékét és a kiegészítő biztosítéki formák elfogadhatóságát.
  • Az elszámolható költségek köre széles és a belső aránya korrekt. A kiírás szerint a támogatható tevékenységek kizárólag tárgyi eszköz beszerzést, illetve immateriális javak beszerzését takarhatja, de utóbbi javak önállóan nem, kizárólag a tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódóan támogathatók (legfeljebb 20% lehet az immateriális javak belső aránya az elszámolható költségeken belül).
  • Fontos, hogy a hitelprogram keretében kizárólag a Termékleírás 1. számú mellékletben található Vámtarifa szám (VTSZ) listán szereplő VTSZ számok alá tartozó, a fejlesztendő tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzésének költsége támogatható.
  • Nem lehet ingatlant fejleszteni és infrastrukturális költségeket elszámolni. A nem elszámolható költségek között külön kiemelik, hogy nem elszámolható semmilyen ingatlan vagy infrastrukturális költség és néhány tételt (pl. felvonó, hűtőkamra) is felsorolnak, amelyek akkor is infrastrukturális költségnek minősülnek, ha azok technológiai korszerűsítési célokat is szolgálnak.
  • Kiemelten fontos, hogy a projekt fizikai megvalósulási helyszíne számít az igénylés során és kizárólag a Közép-Magyarországi régión kívüli megvalósulási helyszín számít. Ez azt jelenti, hogy olyan vállalkozás is igényelheti a kölcsönt, amelynek a központi régióban van a székhelye, de neki ezen a régión kívüli telephelyén, vagy fióktelepén kell megvalósítani a projektet. Mobileszközök beszerzése esetén a megvalósulási helyszínnek az a telephely vagy fióktelep minősül, amelyre a beszerzett eszközök számvitelileg aktiválásra kerülnek.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here