Már a sajtóban több ízben taglalta azt a kutatást, amit A Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung közösen készített és a célja az volt, hogy felmérje, hogy a magyar emberek, hogyan vélekednek a magyarországi demokráciát meghatározó kérdésekben. Itt jött ki egy megdöbbentő adat: a magyarak többsége nem gondolja, hogy Magyarországon sajtószabadság lenne.

Az elmúlt évek médiapiaci változásai miatt számos esetben felmerült, hogy hazánkban a sajtószabadság súlyos veszélyben van. Ilyen esetekben a kormánypárti megszólalók rendre azzal védekeztek, hogy az ellenzéki hangok léte már önmagában azt jelzi, hogy hazánkban virágzik a sajtószabadság.

A magyarok viszont csak szűk többséggel ugyan, de elutasítják azt az állítást, miszerint „Magyarországon sajtószabadság van, hiszen a média szabadon bírálhatja a kormányt”. A megkérdezettek 45%-a értett egyet ezzel a kijelentéssel, szemben 53%-kal, akik szerint a sajtószabadság ennél összetettebb fogalom- derül ki a kutatásból

A kormánypárti és ellenzéki szavazók ismét teljesen ellentétes véleményen vannak: A Fidesz szavazóinak 73%-a értett egyet az állítással, ami érdekes, hogy a kormánypárt híveinek is közel egyharmada viszont azt gondolja, hogy nincs sajtószabadság hazánkban.

A Jobbik, MSZP és LMP szavazóinak mindössze a 29%-a, de még a bizonytalanok között is mindössze 31%-os az egyetértési arány azzal, hogy Magyarországon szólás szabadság lenne.

A legkevésbé a DK-sok találták helyénvalónak a sajtószabadságra vonatkozó állítást, mindössze minden ötödik értett egyet vele (21%).

A nem és az életkor nincs szignifikáns hatással a kérdésről alkotott véleményekre, és a településtípusnál sem látunk egyértelmű tendenciát. Viszont a végzettséget tekintve kiderül: minél tanultabb valaki, annál inkább kritikusabb a kormányzat érvelésével. A 8 általánost végzettek 49%-a, a főiskolát végzetteknek viszont csak a 42%-a értett egyet az állítással.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

Mond el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here