Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A most kiszivárgott információk szerint brutális megszorító csomagotok készít elő a Fidesz a magyar felsőoktatásra: az elképzelés szerint gyakorlatilag megszűnik az összes állami fenntartású egyetem és mindegyik tandíjas lesz.

Minden jel szerint nem csak a Corvinus Egyemről szorulnának ki a magyar hallgatók, hiszen Palkovics László arról beszélt Pécsen, hogy a Corvinus Egyetemnél tervezett változásokhoz hasonlóan kéne átalakítani a teljes magyar felsőoktatást, sokan arra gondoltak, hogy hasonlóan a budapesti egyetemhez, a többit is egy alapítványi kézben lévő, tandíjas elit egyetemmé alakítaná a kormány.

A hvg.hu információi szerint itt, azért nem teljesen arról van szó, hogy mindegyik egyetem elit lesz, de a lényeg hogy éveken belül a magyar egyetemeknek megszűnne az állam fenntartói szerepe és átalakulnának valamilyen gazdasági társasággá, ezzel kvázi a felsőoktatás privatizációját készítik elő, hiszen az átalakítások lényegében bizniszt csinálnának az egyetemekből, illetve előkészítik a magántöke benyomulásának lehetőségét.

Persze a Fideszék sokkal pátoszosabban tálalják a dolgot, a kormány célja, hogy „kiszabadítsa” a nehézkes államháztartási formából az egyetemeket, ezért alapítói jogokkal rendelkező egyetemeket hoznának létre a mostani intézményekből. Ez azt jelentené, hogy az intézmények létrehoznák a saját működési szervezetüket, ami lehetne zrt., vagy nonprofit, illetve profitorientált kft. is, az állam pedig kiszállna a fenntartásból.

Ha az átalakítás megvalósulna, akkor a piaci modellben működő rendszerben az állam megrendelőként működne, és szerződéseket kötne az adott intézményekkel arról, hogy a különféle végzettségű diplomásokból mennyit kell kibocsátaniuk.

Az állam ezután fizetne az intézményeknek, és az intézmények pedig ebből finanszírozhatnák akár az ösztöndíjprogramjaikat, hiszen az államilag támogatott képzéseknek vége lenne, csak tandíjas képzések lennének, amit némi ösztöndíjjal kompenzálnának.

Az intézmények ezen felül üzleti vállalkozásként indíthatnának költségtérítéses képzéseket, az innen származó bevételeikkel pedig maguk gazdálkodhatnának. Ebben a rendszerben az oktatók státusza is megváltozna, hiszen többé nem közalkalmazottak lennének, hanem hagyományos értelemben alkalmazottak.

A hvg.hu úgy tudja, hogy ezek a folyamatok azonban nem érnének véget 2019-re: az egyes intézményeknél alaposan meg akarják fontolni, hogy melyik gazdasági forma passzol leginkább.

Oszd meg, hogy mindenki lássa a kormány új terve nem más mint, hogy jön az ELTE Zrt. és BME Kft.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here