Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Váratlan fordulat, amire Orbán nem számított.  Már az Orbán szövetségesének mondott cseh kormány új külügyminisztere, Tomás Petrícek is az obárni politikát kritizálja. A Respekt nevű cseh politikai hetilapnak adott interjút, amiben kiállt a demokrácia mellett, és kritikus mondatokat fogalmazott meg a magyar jogállamiság helyzetéről- számolt be az index.

Petrícek szerint szükségesek azok a viták, amelyek Magyarország demokráciától való elfordulásáról, a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról szólnak. A külügyminiszter szerint ezeket a vitákat az Európai Parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása után kell lefolytatni.

A lapban beszélt arról is, hogy van nézeteltérés a cseh kormányban is Magyarország kapcsán, többek között ő és a miniszter elnök között is.  A Sargentini-jelentés elfogadása után, a magyar jogállamiság helyzetének megvitatása az európai kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt van.

“A tanácskozásra való felhatalmazást a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett” – jelentette ki.

A külügyminiszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a “nyugodt erő” szerepét játszhatná el szomszédai irányában. Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, a miniszter kifejtette: “beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen.

Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, és a jelzett témákat meg akarom nyitni.”

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here