A hajléktalanságot, a hajléktalanok életvitelszerű közterületi jelenlétét büntetni rendelő törvényről is tárgyal hétfői ülésén a Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége – mondta el Bánáti János elnök a Zoom.hu-nak.

Ez a téma eredetileg nem volt napirenden, azt követően vették fel, hogy a hosszú hétvégén már bőven kétezer fölé emelkedett azoknak a jogászoknak a száma, akik petícióval tiltakoztak a hajléktalanságot krimianalizáló botrányos Fidesz törvénnyel ellen.

Bánáti szerint  a petíció kezdeményezői, de az aláírók döntő többsége is jogi, szakmai meggyőződésből és erkölcsi megfontolásból adta a nevét a kezdeményezéshez.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt is elmondta a portának, hogy hétfőn az elnökség megvizsgálja, hogy a kamarának, mint köztestületnek van-e tennivalója az ügyben, s ha van, akkor pontosan mi.

A Zoomnak ugyanakkor több ügyvéd is arról beszélt, hogy a hajléktalanság kriminalizálása „rég nem tapasztalt egységbe rántotta és aktivitásra késztette” az ügyvédeket.

A lapnak nyilatkozó Hegedűs László ügyvéd úgy vélte, a hajléktalanok ügyét – ami kétségtelenül létező probléma – nem a bíróságokon kell megoldani, mert ez elsősorban nem jogi probléma. Az ügyvéd sok más kollégájához hasonlóan azt szeretné, hogy szülessen egy olyan új, emberséges jogi szabályozás, amely a bíróságokról áttereli az ügyet a szociális gondozás területére.

“Mi értelme van elzárással büntetni a hajléktalanokat – vetette fel Hegedűs. – Nevetséges, és nemcsak azért mert börtönök már amúgy is túlzsúfoltak. Mi történik a hajléktalanokkal az után, hogy letöltötték a kiszabott büntetésüket? Megint csak az utcára kerülnek. És ezért aztán újra lecsukhatják őket. Hányszor? Hátralévő életük felét a börtönben, felét az utcán töltik majd?” – kérdezte.

A Zoomnak Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott: mára már a jogalkotás is jogellenessé vált. “Az arrogáns kétharmad előzetes és utólagos hatásvizsgálatok nélkül alkot törvényeket, aminek ez az eredménye” – mondta.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

Mond el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here