Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Kút-díj után újabb csapást mért a kormány a magyar falvakra, most egy bürokratikus trükkel nyúlja le a falubuszok pénzét az állam- számolt be a Népszava. Ezzel a lépéssel ellehetetlenítheti az falvakból az orvoshoz, iskolába, vagy épp a hivatalok való eljutást.

A magyar állam leemelt a zempléni Komlóska számlájáról két és félmillió forintot: azt az összeget, amelyet korábban a falubusz működtetésre kapott a község. Nem csak ez a falu járt így, az államkincstár sorra inkasszózza azoknak a településeknek a számláit, amelyek korábban nem jelentették be az újonnan beszerzett falubuszok rendszámát egy olyan nyilvántartási rendszerbe amelyről nem is tudtak.

A MÁK egyébként kétszázhét önkormányzatot kötelezett pénzvisszafizetésre, s közel 120 millió forint vissza is folyt ilyen módon az államkasszába.

Az inkasszó váratlanul érte a pár száz lelkes Komlóskát: Köteles László polgármester szerint az áprilisi választások előtt még arra kaptak szóbeli ígéretet, hogy nem fosztják meg őket ettől az összegtől.

Sárospatak környéki polgármesterek korábban közös levélben kértek segítséget az akkori illetékes három minisztertől, Pintér Sándortól, Varga Mihálytól és Balog Zoltántól, hogy az állam tekintsen el a büntetéstől, fogadja el, hogy a falvak tették a dolgukat, akkor is, ha ez nem volt a bürokrácia rendje szerint „lepapírozva”. Központi segítség nem érkezett.

Volt olyan önkormányzat, amelyik nem hagyta annyiban a dolgot, Uszka önkormányzata pert indított a Magyar Államkincstár ellen, arra hivatkozva, hogy az hatáskörét túllépve intézkedett, a falubuszok működési engedélyét ugyanis az illetékes megyei kormányhivatalok adják ki, s azok ellenőrzik később az üzemeltetést.

A falugondoki buszok megérkezésük másnapján munkába álltak, így a kincstár olyan támogatási összeget kért vissza, amelyet ténylegesen az adott feladatra fordítottak. A közigazgatási bíróság az uszkaiaknak adott igazat, s hatályon kívül helyezte a Magyar Államkincstár követelését.

Csakhogy a per nem precedens-értékű, minden önkormányzatnak külön-külön el kellett volna indítania ebben az ügyben a saját eljárását. Ezt sokan, az állam belátásában bízva nem tették meg: mint most utóbb kiderült, kár volt bízniuk a kedvező intézkedésben.

Nem egy falusi önkormányzatnak komoly problémát okozhat ez a milliós pénzelvonás tőlük, így nem kizárható, hogy a kormány ezzel a lépésével sok ezer falusit vág el közlekedés lehetőségétől vagy legalább is nagyon megnehezíti a mindennapjait azoknak, akik iskolába járáshoz, orvoshoz vagy épp hivatali ügyintézéshez használták ezeket a buszokat.

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here