Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szenzációs fényképet kapott a Hír Hugó az egyik olvasónktól, melyen az látszik, hogy a Szabadság híd, avagy régi nevén a Ferenc József híd háborúban felrobbantott maradványai kikandikál a Dunából.

Sorba kerülnek fel a portálokra -a Duna alacsony vízállásának hála- olyan képek, melyek bemutatják mit rejt a folyó medre. Olvasónk küldte el nekünk ezt a fényképet, melyen az látszik, hogy a második világháborúban felrobbantott régi Ferenc József híd tartószerkezetei ki látszanak a Duna medréből.

 

Kattints a képre nagyobb lesz!

A híd felrobbantása után

Az eredeti híd építése 1894-ben kezdődött.  A most előkerült pillérek 1895 decemberére készültek el. A híd vasszerkezetét a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára szállította.  A hidat Ferenc József jelenlétében – aki az utolsó szegecset maga verte be – 1896. október 4-én adták át.

A Szabadság hidat 1945. január 16-án a visszavonuló náci német hadsereg – a többi budapesti Duna-híddal együtt – felrobbantotta. A most a Duna medrében láthatóvá vált régi szerkezet is ekkor szakadhatott a folyóba. A robbanótölteteket a középső hídnyílásban helyezték el. A robbanás a befüggesztett részen túl a pillérekhez kapcsolódó konzolos szerkezetben is kárt okozott. A parti nyílásokat áthidaló szerkezetek sérülten, de a helyükön maradtak.

A Szabadság híd helyreállítása 1946 tavaszán kezdődött el, hidat 1946. augusztus 20-án nyitották meg a forgalom számára, egyúttal a mai, Szabadság híd nevet adva neki. A felrobbantott budapesti hidak közül elsőként állították helyre.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here