A hesseni tartományi választás rossz eredményei után a decemberben esedékes pártkongresszuson már nem indul újra a CDU vezetői posztjáért.

 

Jelen esetben a pártelnöki posztról van szó, továbbra is ő marad Németország kancellárja, de politikai pozíciói emiatt jelentősen meggyengülnek.

A döntés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett és folytathatja a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta a leggyengébb eredményt, 27 százalékot ért el.

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie.

A dpa német hírügynökség értesülés szerint Angela Merkel kormányfő akar maradni akkor is, ha nem ő lesz a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Merkel, aki 2000 óta vezeti a CDU-t, eddig ragaszkodott mindkét poszthoz.

A Franfurter Allgemeine Zeitung azt írja: Merkel utódjául nemrég bejelentkezett a CDU élére a párt korábbi Bundestag-frakcióvezetője. Friedrich Merz 2002-ig vezette volt a CDU képviselőcsoportját. A posztról azért kellett távoznia, mert az akkor még ellenzéki pártban Merkel a CDU elnökeként a frakcióvezetői posztot is magának akarta. Merz 2009-ben vissza is vonult az aktív politizálástól.

 

 

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here