Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az Index számolt be egy terjedelmes cikkben arról, hogy az ELTÉ-t is elérte az Orbáni megszorító politika, ugyanis takarékossági intézkedéseket írt elő az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja több karokon is.

A cikk megjegyzi, hogy az ELTE Magyarország legnagyobb egyeteme. Nyolc karán 26 ezer hallgatója van. Előkelő helyen szerepel a világ egyetemeit mérő rangsorokban. Minden évben ide akarnak a legtöbben bejutni, és ide is veszik fel a legtöbb hallgatót.

Ennek ellenére az ELTE kancellárja október 18-án kiadott utasításában komoly megszorításokat ír elő a Természettudományi Karnál (TTK), a Bölcsészettudományi Karnál (BTK), a Társadalomtudományi Karnál (TÁTK) és az ELTE-hez 2017-ben csatlakozott szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központnál. A Scheuer Gyula kancellár által kiadott dokumentum ezt a lépést „egyes karok költségvetési hiányára” és a 2019. évi költségvetés várható alakulására tekintettel rendeli el- írja az Index

A cikk beszámol arról is, hogy a karokon már korábban is kellett megszorításokat érvényesíteni.

Az Index egy oktatótól úgy értesültünk, hosszabb ideje tartó válsághelyzet van például a  TTK-n, és a helyzet folyamatosan romlik. Vannak olyan a gyakorlatok, ahol drágák a vegyszerek, és költséges az eszközök, mikroszkópok karbantartása is. Ha ezek elromlanak, újakat nem tudnak beszerezni. Így előfordul, hogy két hallgatóra jut egy mikroszkóp.

Az is előfordult, hogy a vegyszereket az adott kutató a kutatási pályázatából biztosította, egyetemi rezsi címszóval. Az Index cikke szerint volt arra is példa, hogy a hallgatók vittek gilisztát a boncolási gyakorlatra.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán a fénymásolás is állandó kérdés. Egy oktató azt mesélte a portálnak, hogy komoly hír volt náluk a tanszéken, amikor (hosszú idő után) sikerült festékpatront beszerezni.

A problémás karok helyzetéről tavaly decemberben Scheur Gyula kancellár elég nyíltan beszélt az ELTE Híreknek adott interjújában. A problémák szerinte részben az állami finanszírozásból, részben viszont egyes karok helyzetéből adódnak. A kancellár szerint a képzésekre az állam által hallgatónként fizetett fejpénz nem elegendő az oktatás fedezésére:

Az Index forrása is a problémák fő okának, azt tartja, hogy a hallgatónként kapott állami normatíva már rég nem fedezi az oktatás valós költségét.

A portál cikke arról is ír, hogy Állam- és Jogtudományi Kar jelentős változásokon esett át, és stabil a pénzügyi helyzete. Igaz, itt az alapvető változást a kormány indította el azzal, amikor a jogi képzést alapvetően fizetőssé tette.

A nehéz helyzetet jól mutatja, hogy az ELTE TTK Biológiai Intézetének néhány oktatója október 15-én sajátos akcióba kezdett: az oktatók ugyan megtartják a laborokban a gyakorlati órákat, ezeken azonban csak elmondják, mit csinálnának. Nem használják a vegyszereket, az eszközöket, a mikroszkópokat. Az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget az idei félévre.

Köszönjük, ha megosztod a posztjainkat! Az igazság terjedjen, ne a Habony-propaganda!

HÍRHUGÓ – 0% PROPAGANDA, 100% IGAZSÁG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetszik és kövess minket Facebookon!

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here