Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagyon kiverte a biztosítékot az EU-ban, hogy a magyar hatóságok az Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt is érintő ELIOS ügyben leállították a nyomozást. Bár a Fidesz lelkesen támogata a CSU-s Webert csúcsjelöltnek a Néppártban, de minden jel szerint nincs alku Orbánnal: most egy CSU-s politikus jelentette be, hogy következményei lesznek a magyar korrupciós szintnek.

„Figyelembe vesszük a magyar hatóságok vizsgálati eredményeit, és nyomon kell követni ezeket. Ám az OLAF-jelentés eddigi megállapításai még mindig az asztalon vannak” – nyilatkozta a 168 Órának Ingeborg Gräßle. Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának  elnöke, német kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett, nincs itt vége az eljárásnak, hiszen az OLAF jelentése több ajánlást is tartalmaz az ELIOS ügy kapcsán.

Szerinte a magyar kormányzati hatóságok elutasították a bűncselekmények gyanúját felvető megállapítást, de számos egyéb továbbra is napirenden van. Egyértelművé tette azt is, Európában ők maguk is napirenden fogják tartani az Orbán Viktor vejét is érintő ügyet, hiszen az OLAF és valamennyi, uniós pénzek költését ellenőrző intézmény, így a CONT is „fontosnak tartja a független nyomozást, még ha magas rangú személyeket is érint a gyanú az Elios-ügyben”.

Gräßle már a múlt héten, első reakciójában – egy Twitter-üzenetben – emlékeztetett: az OLAF jelentése meggyőző bizonyítékokat tartalmazott a szabálytalanságokra. A magyar nyomozati szervek döntése „erősíti a magyar bűnüldöző hatóságok függetlenségével kapcsolatos kételyeket, s alátámasztja egy valódi eszköz szükségességét az Európai Unió pénzügyi érdekeinek jövőbeli védelmére”.

„Az OLAF megállapításai továbbra is érvényesek” – tette hozzá már 168 órának, kifejtve: a szabálytalanságok gyanúja vizsgálatra kötelezi az uniós szerveket is az uniós polgárok befizetéseinek védelmében. „Noha Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, amely létrehozását követően független vizsgálatokat fog végezni, ezeket az ügyeket a jövőben akkor sem lehet elkerülni” – emelte ki.

Az Európai Bizottság jogállamisági kritériumra vonatkozó javaslatcsomagot terjesztett elő, amely lehetővé teszi, hogy az uniós költségvetési alapokat, így a tagállamoknak jutó forrásokat csökkentsék, ha a tagállamok igazságszolgáltatási szerveinek függetlenségét politikai szinten korlátozzák vagy attól meg is fosztják. „Erre koncentrálunk” – nyomatékosította az EP fő költségvetési ellenőre.

A politikus még azt is elmondta a német kereszténydemokraták, ahogyan a Néppárt többsége is, támogatni fogja azt, hogy vonják meg vagy csökkentsék azon tagállamok uniós támogatásait, amelyek nem bántak felelősen az európai közpénzzel.

 

 

168 óra még azt is elmondja, hogy EU-s  forrásaik szerint szinte mindegy, milyen nemzetiségű uniós politikusról van szó, mindenki Magyarországot hozza példaként a rendszerszintű korrupció kifejezés hallatán, nemcsak a Tibocz-ügyi döntést, hanem a jövőre létrejövő közigazgatási bírósági rendszert említve. Így informátoraink ma egyértelműnek látják: nem politikai, hanem súlyos, több ezer milliárd forintos gazdasági veszteségbe kényszeríti Magyarországot az Orbán-kormány.

 

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here