Az időkép kamerái rögzítették a másodpercek alatt lejátszódó jelenséget, melyet tűzgömbnek is neveznek. Gyakorlatilag olyan meteorról van szó, ami a föld légkörébe érve elég, felrobban.

Tegnap egy ritka jelenség történt meg a főváros felett. 18 óra 25 perckor egy meteor felrobbant a főváros felett. Ez a jelenséget tűzgömbnek is nevezik.

A videóban 8 és 9 másodperc között látható a jelenség

A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek. A tűzgömb kialakulásához többnyire 1 cm vagy annál nagyobb méretű szilárd űrből származó anyag légkörbe lépése szükséges. A tűzgömb inkább kisbolygó eredetű anyagból keletkezik.

Azok a meteorok amelyek így  felizzanak a légkörben és ezáltal láthatóvá válnak, többnyire szuperszonikus sebességgel érkeznek a bolygónk légkörébe.

Ritka esetben az ilyen meteorit a légkörben való izzás után elérheti a felszínt is, így nem kizárható, hogy az valahol a földbe csapódott Budapesten.

 

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here