Orban Viktor az Európa Parlament ülés után. via politico

Egy szakportálon jelent meg Koncz Csaba nemzetközi elemző jegyzete, amely arra világít rá, hogy nem kizárható, hogy Putyin csapdájába sétált bele Orbán, azzal hogy a magyar diplomácia három balkáni országon végig segítette egy szökött politikus bűnöző menekülését.   

Koncz Csaba, nemzetközi elemző  a privatbankar.hu-n írt jegyzetében világít rá a Gruevszki-ügy valószerű forgatókönyvére, azt vezeti le hogy a menekülést nem kizárólag a magyar titkosszolgálat szervezte, hanem bizony Moszkva lehetett a művelet karmestere.

Koncz azt vélelmezi, hogy a Kreml szivárogtatta ki a magyar diplomácia számára kínos  szaftos részleteket, hogy ráhúzhassa a vizes lepedőt Orbánra, hiszen nyugati alternatívái bezáródásával így még inkább ráutalt lehet Moszkvára.

Az elemző arra is felhívja a figyelmet az írásban, hogy csak Moszkva közben járásával magyarázható, hogy miért segített be egy fehérorosz diplomáciai autó is a menekülésbe és hogyan jelenhettek meg a szerb szélsőjobbosok Gruevszki határátkelésénél.

Koncz megjegyzi, hogy bár Orbán nagyon büszke saját kétkulacsos diplomáciai játszmáira, de Moszkva ezekre nem mindig adja meg a maximális pontszámot. Majd levezeti, hogy Orbánt kvázi válaszút elé kényszerítette: vagy Moszkva, vagy nyugat.

Tehát ha Magyarország nem fogadja be Gruevszkit a botrány után, akkor Moszkva nem tetszésével kell szembenéznie Orbánnak, ha befogadja vagy hagyja, hogy tovább meneküljön Moszkva irányába, a nyugat és az USA haragját vívja ki.

A nemzetközi elemző szerint, csak jog ellenesen tudná befogadni egyébként is Magyarország a bukott macedón miniszterelnököt, hiszen a nemzetközi jog szerint a menekültjog nem illeti meg azokat, akik jogerős törvényes ítélet végrehajtása elől menekülnek.

Kitér arra is, hogy Moszkva forgatókönyve remekül működik, hiszen az elmúlt napokban a magyar miniszterelnök a Gruevszki-üggyel tovább távolította hazánkat a Nyugattól, miközben tovább rontotta saját megítélését az Európai Néppártban. Például, brüsszeli információk szerint rendkívüli ülésre hívják össze a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét.

Ráadásul a német közszolgálati médium is levezette ugyanezt a forgatókönyvet: „Orbán most nehéz döntés elé néz. Ha lojális marad korrupt balkáni barátjához, az még jobban megterhelné a viszonyt Brüsszellel. Hogy mit tesz, az nagyban függ a Bizottság és az Európai Néppárt álláspontjától.”

Összefoglalva itt nem történt más, mint Putyin egy kilométeresen nagy csapdát állított Orbánnak, ami zsebgéniuszunk pedig szépen belesétált. Nincs jó döntés számára: vagy nyugat haragjával néz szembe, vagy Putyinéval. Remekül működött Orbán hintapolitikája, csak most kiesett a Fidesz vezér a hintából és épp zuhan a földre.

Nos, kedves olvasó a propaganda média nem közöl le olyan elemzéseket, melyek rávilágítanak Orbán hibás politikájára, ezért kérünk oszd meg ezt a posztot, hogy másokhoz is eljusson a kritika.

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here