illusztráció
Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A független oknyomozó csoportnak a Direkt36-nak sikerüket egy igen csak kőkemény történetet szállítani. Nos nem tudom, hogy önben felmerült-e már a kérdés, hogy vajon honnan szerezhetik be a pl. a mexikói drogkereskedő kartelek a fegyvereiket? Az amerikai titkosszolgálatok tárták fel, hogy bizony 2016-ban orosz fegyverkereskedőkön keresztül, nem máshonnan, mint a Magyar Honvédségtől származó fegyvereket akartak vásárolni Mexikó drogkereskedők. Az oroszok lebuktak, de a magyar hatóságok egérutat nyújtottak nekik az amerikai hatóságok elől.

Egy igen terjedelmes és bonyolult történetet szállított a Direkt 36, aminek a lényegét megpróbáljuk összefoglalni a 444 cikke alapján. (a teljes történet pl itt elolvasható)

Két orosz fegyverkereskedő még egyszer utoljára körbevezette a mexikói drogkartelltől jelentkező vevőket a Budapest melletti raktárban. A bemutatott fegyverek egy jó része a Magyar Honvédségtől származott, és egyértelmű volt, hogy a drogkereskedők mire akarják használni őket.

A kartell emberei eleve azzal keresték meg az oroszokat, hogy „Mexikóban gond van az amerikai helikopterekkel. Zavarják a csempészetet”. A főként New Yorkba irányuló kokainszállítmányokat nemcsak a rivális bandáktól, de az Egyesült Államok hatóságaitól is meg kell védeniük, és ezért akartak maguknak fegyvereket vásárolni.

Úgy tűnt, hogy hosszú tárgyalás után, 2016. november 9-én végre összejön az üzlet. A kartell emberei elégedetten távoztak a raktárból, ahol megmutatták nekik a fegyvermintákat: többek közt Kalasnyikov- és Skorpió-típusú gépfegyvereket, gépágyúkat, valamint különféle páncéltörő, légiharc- és légvédelmi rakétákat.

A két orosz eladó, az évek óta Magyarországon élő Vlagyimir Ljubisin és azonos nevű fia pedig annyira zsebükben érezték az üzletet, hogy már az esti ünneplésre készültek. A mexikóiakkal kötött alku értelmében nem csak rendszeres fegyverbeszállítói lettek volna a kartellnek, hanem abban bíztak, hogy hamarosan ők maguk teríthetnek Európában több tonna kokaint.

Végül az egészből nem lett semmi, Ljubisinék pedig az éjszakát vodkázás helyett rácsok mögött töltötték. A Terrorelhárítási Központ (TEK) csapott le rájuk egy Perszeusz fedőnevű összehangolt nemzetközi műveletben, amelyet az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) irányított. Az amerikaiak titkos megfigyelésekkel és fizetett informátorokkal állítottak csapdát Ljubisinéknek.

A két orosz történetében azonban az igazán érdekes fordulatot nem is a TEK rajtaütése jelentette. Az orosz fegyverkereskedőket elfogták ugyan, de a magyar kormánynak köszönhetően el tudtak menekülni az amerikai igazságszolgáltatás elől.

Magyarország másfél évvel elfogásuk után a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelmének teljesítése helyett inkább Moszkvának engedte át az orosz fegyverdílereket, hiába próbálta elérni még az amerikai igazságügy miniszter is, hogy nekik adják ki őket.

Ljubisinék magyarországi ügyvédjük, Fridman Róbert szerint jelenleg egy moszkvai börtönben ülnek előzetes letartóztatásban. Fridman azt állította, ügyfelei nem tudták, hogy vevőik egy mexikói drogkartellnek akartak fegyvert vásárolni, és azt gondolták, hogy ez egy teljesen tiszta üzlet. Szerintük az ügy az oroszok egész világban történő üldöztetésének újabb példája.

Az amerikai bírósági eljárás iratainak egy jelentős része továbbra is zár alatt van, az ügy részleteit firtató újságírói megkeresésre pedig sem a magyar, sem az amerikai hatóságok nem reagáltak érdemben. Az Igazságügyminisztérium annyit közölt, hogy a kiadatásnál Ljubisinék állampolgárságát vették figyelembe.

Az amerikai kiadatás meghiúsulása tovább növelte a feszültséget az amúgy is több konfliktus által terhelt amerikai-magyar viszonyban. Az amerikaiak régóta bírálják a CEU ellen tett lépéseket és Ukrajna NATO-csatlakozásának akadályozását, és általában is aggódva figyelik az Orbán-kormány közeledését a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországhoz. Ebben a környezetben döntött úgy a magyar kormány, hogy további súrlódásokat okozva nem az Egyesült Államoknak, hanem Moszkvának adja ki a fegyverkereskedőket.

Hát kb ennyi a lényeg, a cikk további részében arról írnak, hogyan kerültek Magyar Honvédségi fegyverek az oroszokhoz, hogyan talált egymásra a mexikói drogkartell és a magyar honvédségi fegyverekkel bizniszelő oroszok, USA milyen együttműködésben segített felderíteni a hatóságoknak az ügyet.  (a teljes történet pl itt elolvasható)

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here