Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas tízezres tömeg tüntetett ma Szombat délután a fővárosban az Orbáni oktatás politika ellen. Délután három körül indult el a Kálvin térről a tüntetés a Tudomány és az Oktatás Szabadságáért elnevezésű menettel. Az ELTE BTK-t, a CEU-t és Tudományos akadémiát  érintve a Kossuth térre érkeztek.

A Kossuth téren a Netadós tüntetés óta már-mát hagyományos  világító mobil jelzéssel vette kezdetét az Orbán oktatás politikája ellen szervezet hatalmas demonstráció, zengett a „Szabad ország, szabad egyetem!” rigmus is.

A tiltakozók konkrét követeléseket is megfogalmaztak, először is a  kormány írja alá a CEU-szerződést, másodjára követelték, hogy szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, harmadjára biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget.

A beszédeket Tamás Gáspár Miklós filozófus kezdte, aki többek között elmondta, hogy azért tiltakoznak, mert a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, „tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen” – mondta.

Szerinte itt az ideje véget vetni a politikai gyengeségnek, majd elmondta, hogy nem csak magunkért, fiatal és öreg értelmiségiekért tüntetünk , hanem a rabszolgatörvény ellen is, hiszen szolidárisak vagyunk a magyar munkavállalókkal. Ez mutatja azt az irányt, amerre az ellenállásnak ki kell bontakoznia. „Bármilyen hosszú az út, végig fogjuk járni” – zárta beszédét.

Kövér-Van Til Ágnes az ELTE vezető professzora beszédében azt hangsúlyozta, hogy „A felsőoktatás nem csak az elit ügye, hanem az egész országé”  és aggasztónak tartotta, hogy csökken az állami férőhelyek száma, az felsőoktatásban tanulók száma. „A rendszerváltáskor elhittük, hogy a tanulás a jövő, de most ez mind meg akarják kérdőjelezni.”-jelentette ki

Majd kifejtette a professzor nő, hogy a felsőoktatás függetlensége, a tudomány szabadsága, a CEU mindannyiunk ügye, ha most nem szólunk, akkor később nem lesznek olyanok, akik szólni tudnak vagy szólni mernek. „Tényleg ilyen világot akarunk magunknak és a gyerekeinknek?”- kérdezte

A Független Diákparlamentes Tarnay Kristóf,  szerint egy modernkori kormánynak alap lenne az, hogy a tanszabadságért dolgozik, és boldog lenne, ha sok egyetem lenne az országban.

A szervezők már a demonstráció előtti napokban jelezték, hogy nem csupán néhány órát akarnak tüntetni. December elsejéig folyamatosan jelen lesznek a Kossuth téren, ahol egyetemi előadásokkal, beszélgetésekkel, performanszokkal igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány szisztematikusan veri szét az oktatás szabadságát. Holnap 11 órakor lesz az első és egyben nyitóesemény.

Persze a propaganda média nem fog tudatsítani a diákok tüneteséről, ezért  kérünk oszd meg ezt a posztot, hogy mindenki lássa, mennyien tüntetek.

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here