Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Politikailag súlyosabb helyzet áll elő a mainál, ha kiderül, hogy a magyarok már Macedóniában is segítették Nikola Gruevszki menekülését” – véli Lattmann Tamás nemzetközi jogász a Hírklikknek adott interjújában

November 20-án a Hírklikk azt írta, hogy már a macedón-albán határt is két magyar állampolgár kíséretében lépte át Nikola Gruevszki – ezt akkor Aleksandr Vučić szerb elnök mondta belgrádi tájékoztatóján. Mint közölte: Tiranában a magyarok adtak neki papírokat is

A macedón AlsatM televízió oldalán megjelent cikk szerint Nikola Gruevszi  volt macedon kormányfő szökését két héttel az akció előtt, magyar részvétellel kezdték el szervezni – írta  a HVG. A televízió értesülései szerint két héttel a szökés előtt találkozott Gruevszki a szkopjei magyar nagykövettel, s videofelvételekre hivatkozva állítja, hogy egy magyar diplomata segítségével, kocsicserével Gruevszki egy magyar tulajdonban lévő autóval szökött meg, másodrendű utakon közelítve meg az albán határt, amelyet illegálisan lépett át.

Korábban a magyar kormány nagy nehezen azt beismerte, hogy Gruevszki Albánián, Montenegrón és Szerbián át magyar diplomata-rendszámú autóban utazott magyar diplomaták kíséretében.

Miután az ügyben mindvégig előbb voltak a sajtóértesülések, majd később azok igaz voltának az elismerése, miközben sorra derültek ki a turpisságok, nem kizárt, hogy idővel a macedóniai magyar nagykövetség szerepe is bizonyítást nyer. Mi történik ebben az esetben? Tette fel a portál a kérdést Lattmann Tamás nemzetközi jogásznak.

„A kormány politikailag rosszabb helyzetbe kerül, mint amiben most van, ha kiderül, hogy így volt” – válaszolt tömören a szakértő, aki persze részletesebben is alátámasztotta a véleményét. Mint fejtegette: a nemzetközi jog szempontjából eleve aggályos, hogy a magyar állam diplomáciai segédletével menekült el Gruevszki a macedón joghatóság elől, ám az már a (diplomáciai kapcsolatokról szóló) Bécsi Szerződés nagyon súlyos megsértése, ha kiderül, hogy mindezt már Macedónia területén, azaz abban az országban segített megszervezni, ahonnan a börtönbüntetése elől menekült a volt kormányfő.

„Amikor körülbelül egy hete felvetettem, hogy a magyar állam súlyos hibát követett el, mert minden bizonnyal figyelmen kívül hagyta, hogy Macedónia be tud minket perelni, akkor a kormány elkezdte kommunikálni, hogy semmi köze nem volt macedón területen a szökéshez” – emlékeztetett Lattmann, aki szerint a nemzetközi jog szempontjából nincs olyan nagy különbség, de politikai értelemben igen,  ha kiderül, hogy már Macedóniában is segítették a magyarok Gruevszkit. Merthogy a kormány még megmaradó esetleges szövetségesei az Európai Unióban – például a Néppárt – már a politikai kommunikáció szintjén sem lesznek képesek bevenni ezt, vélekedett a nemzetközi jogász. Szerinte kizárt, hogy ebben az esetben Orbánék mellé álljanak.

 

 


Segítsd a munkánkat egy Facebook megosztással! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:
 

Mondja el véleményét a hírről, itt a komment szekcióban

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

 
 

Mondja el véleményét a hírről:

 

HÍRHUGÓ - A VALÓDI ELLENZÉKI HANG

Ne maradj le a Hírhugó híreiről! Nyomj egy tetsziket és kövess minket Facebookon!

Olvassa el ezeket is:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here