Nem kérnek az Orbáni- politikát terjesztő, a Habony Árpád és üzleti körének tulajdonában lévő szlovén televízió és újság, a Nova24Tv és a Demokracija lapból Szlovéniában. Kampány indult azért, hogy ne hirdessen ezekben felelős cég, írja a Magyar Narancs.

A Fidesz titokzatos háttér embere, Habony Árpád és a hozzá köthető üzleti kör – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter – jelentős összegeket költöttek arra, hogy újságot és tévét vásároljanak Szlovéniában.Így került Habony és Schatz tulajdonába a Nova24Tv valamint a Demokracija című hetilap kiadója.

A két sajtótermék már az idei szlovén választási kampányból is kivette a részét a „kötelező” migránsozással.Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Szlovéniában nem olyan könnyű átvenni a közbeszéd irányítását. Mostanra ugyanis több civil szervezet is megelégelte a Nova24Tv és a Demokracija álhíreit, menekültellenes gyűlöletkeltését és sokszor rasszista és homofób tartalmait.Ezért kampányt indítottak ellenük, amiben azt szeretnék elérni, hogy felelős cégek ne hirdessenek ezekben médiumokban

 

A kampányra reagálva november végén megszólalt Marjan Šarec szlovén miniszterelnök is. Šarec kiállt a szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeknek is van határa.

A szlovén miniszterelnök azt is elmondta, hogy maga is kéri a magukat társadalmilag felelősnek tartó vállalatokat, hogy tartsák be saját etikai szabályzatukat, és gondolják meg, melyik médiumokban hirdetnek, ugyanis a fent említettek esetében támogatják a gyűlöletbeszéd terjedését – írja a lap.

A Samsung a kampány indulása után szinte azonnal visszavonta hirdetéseit a Nova24Tv-ből, ahogyan az A1 osztrák telekomcég is ezt tervezi

 

 

 

Mondd el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here