via: Hont Andras Facebook

Tegnap miután a parlament szabálytalanul megszavazta a rabszolgatörvényt, spontán tüntetés tört ki a Kossuth téren délután, a tömeg kb. ezres nagyságú lehetett.

A tegnapi tüntetések azzal kezdődtek, hogy Kossuth téri „sétára” hívta az embereket Facebookján Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke aki maga már kint volt a Parlament előtt, miközben odabent folyamatosan nyomogatták a gombokat a nem szabályos ülésen a fideszes képviselők.

Kis idő múlva a baloldali ellenzék is, az MSZP, a DK és Párbeszéd is csatlakozott a tüntetéshez, a képviselői kivonultak a tüntetésre a parlamentből, sőt fel is szólaltak.

Itt Kunhalmi Ágnes az MSZP képviselője elmondta, hogy a Fidesz mindent el akar venni a magyar dolgozóktól és ki akarja szolgáltatni őket a kapitalistáknak. A téren egymás mellett zúg a „Nem hagyjuk!” és a „Folytatjuk!” skandálása.

A tüntetők egy része ezután átvonult a Fidesz Lendvai utcai székházához,  ahol áttörtek az épületet védő rendőrökön, majd ketten elkezdtek felmászni az épületre, az erkélyre jutottak fel, jelentette az Index  helyszíni tudósítója.

A rendőrök ezután elkezdték kiszorítani az embereket, sikerrel jártak, majd a tömeg elindult a Lendvay utcából a Lánchídra. A Lánchidat korábban elfoglaló csoport már épp levonult a hídról, amikor a Lendvay utcától vonuló tömeg odaért. Ekkor a tüntetők versenyt futottak a rendőrökkel a hídért, amit végül sikerült újra elfoglalniuk a tünetőkenk.

Este fél kilencre több ezres tömeg tüntet a Kossuth téren is, folyamatosan érkeznek az újabb tüntetők, ide csatlakoztak be később azok a tüntetők is akik, elfoglalták a Kossuth teret. A téren nagyon nagy volt a rendőrségi készültség, négy-öt sorban sorakoztak fel a rendőrök a Parlament előtti lépcsőn, készenlétiek mellett sárga mellényben is álltak.

Egy ideig így néztek egymással farkasszemet a tüntetők és a rendőrök, majd 10 óra táján dulakodás kezdett kialakulni a felvonult hatóság és a tüntetők között, melynek az vetett véget, hogy a rendőrség könnygázt vetett be.

A beszámolók szerint az erős gáz hatására a tömeg feloszlott a lépcsőnél, a tolakodásnak vége szakadt.

A rendőrök ezután az este során többször is vetettek be könnygázt a tüntetők ellen, hiszen ezután  a tüntetők egy része a Parlament déli bejáratához vonult, erre a rendőrök nem voltak felkészülve, futólépésben érkeztek, hogy megelőzzék a tömeget, mielőtt közel jutott volna a kapuhoz. Itt került sor újra könnygáz alkalmazására.

merce.hu
merce.hu
merce.hu

Ekkora már a demonstrálók folyamatosan dobálnak, hol petárdát, hol üveget, hol bármi mást, ami a kezük ügyébe kerül. A tüntetők előbb egy kukát, később padokat is felgyújtottak a téren, de ahhoz is tüzet raktak, hogy kicsit átmelegedjenek. Később Soros- és Orbán-álarcokat kezdtek égetni.

A tüntetők kiszorítását hajnal fél 1 körül kezdte meg a rendőrség. A HVG beszámolója szerint tüntetőket a Szabadság tér irányában tolták ki, akik tovább folytatták a tiltakozást: útjelző táblákat döntöttek ki, éttermek virágládáit, Bubi-kerékpárt gyújtottak fel.

Majd a rendőrök végighajtották őket a belvároson, nagyjából 200 méterre lemaradva tőlük. Végül a Dob utcánál, a Kisüzem előtt zártak körbe egy kisebb csoportot, köztük arra ténfergő külföldieket, majd igazoltatásba kezdtek.- írja a HVG

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here