A Fidesz több törvényt is áterőltetett a botrányos és érvénytelen parlamenti szavazáson a rabszolgatörvény mellett közigazgatási bírósági rendszer létrehozásáról is döntöttek. Az Európa Tanács is úgy látja, hogy nem klappol ezzel a döntéssel valami, ugyanis felszólították Ádert, hogy ne írja alá a törvényt.

Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot.

Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: komoly kérdéseket vethet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

Az is kiderült, hogy a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát a jövő héten végzi el a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), tekintettel arra, hogy az Országgyűlés a szerdán botrányosan elfogadott jogszabályt még meg se küldte az államfőnek.

Közben a szakszervezetek is Áderhez fordultak, a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adott át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. A munkavállalói érdekképviselet azt szeretné, hogy Áder János ne írja alá a törvénymódosítást.

 

Mond el a véleményed- írj kommentet!

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson ide Facebook üzenetküldéshez, majd kövesse az utasításokat (ha vannak). A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az "Indítás" gomb megnyomása után írja be, hogy "szia" és küldje el nekünk. (épp, úgy ahogy Facebookon valakire ráír).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here